Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2024 v 10:23
Čas čtení 0:31
Anna-Marie Hanzlíková

Mladí používají kondomy méně než dřív. Pokud patříš mezi ně, pořádně riskuješ

Mladí používají kondomy méně než dřív. Pokud patříš mezi ně, pořádně riskuješ
Zdroj: Unsplash/Reproductive Health Supplies Coalition/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI GENERACE Z MUŽSKÉ ZDRAVÍ SEX SEXUALITA SEXUÁLNÍ POMŮCKY ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

To, že jsou kondomy u generace Z méně oblíbené, ukázal dlouholetý výzkum Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta také zdůrazňuje, že si mladí pěkně zahrávají.

Výzkum zkoumal na 250 tisíc patnáctiletých chlapců a dívek z dohromady 42 zemí v Evropě a také z Kanady. Žádnou formu ochrany nepoužívá až třetina z nich. 

Tento trend navíc narostl v posledních letech. Výzkumníci a výzkumnice průzkum prováděli mezi lety 2014 a 2022. Za tu dobu kleslo používání kondomů o devět procent. Nejméně kondomy používají britští teenegeři a teenegerky. 

Doporučeno
Čeští dobrovolníci staví školu v Zambii. „V kempu se nám usídlili lvi, stát se tu může cokoliv,“ říkají Čeští dobrovolníci staví školu v Zambii. „V kempu se nám usídlili lvi, stát se tu může cokoliv,“ říkají 1. září 2024 v 7:00
Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00
Doporučeno
Toto je 25 nejvlivnějších influencerů a influencerek světa Toto je 25 nejvlivnějších influencerů a influencerek světa 29. srpna 2024 v 18:01

Nejde ale jen o nechtěné těhotenství. Použití kondomu chrání především před sexuálně přenosnými nemocemi. WHO tak apeluje na vlády, aby věnovala pozornost osvětě a sexuálnímu vzdělávání. Z dat  je nepoužívání kondomů totiž znát. 

Jak vypichují například Euronews: „Podle nejnovějších údajů Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se v roce 2022 zvýšil počet případů kapavky o 48 %, syfilis o 34 % a chlamydií o 16 % ve srovnání s předchozím rokem“. 

Domů
Sdílet
Diskuse