Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2024 v 7:00
Čas čtení 1:22
Magdalena Trajerová

Nový model umělé inteligence přemýšlí jako člověk. Zvládl by i matematickou olympiádu

Nový model umělé inteligence přemýšlí jako člověk. Zvládl by i matematickou olympiádu
Zdroj: Flickr/volně k užití
ZAHRANIČÍ UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Open AI vypustilo do světa novou řadu jazykových modelů s názvem o1-preview. Model umí přemýšlet a řešit složité problémy.

I když zatím nejde o plnohodnotnou verzi, uživatelé ji mohou již nyní využívat. Model umělé inteligence se dokáže s některými problémy v oblasti vědy, kódování či matematiky poprat s grácií vysokoškoláka. Tento model je první z řady, která si klade za cíl zlepšit schopnosti strojového uvažování a řešení problémů.

Doporučeno
Nicole manažuje influencerstvo: z reality shows vycházejí stále noví, ale křivka počátečního úspěchu rychle klesá Nicole manažuje influencerstvo: z reality shows vycházejí stále noví, ale křivka počátečního úspěchu rychle klesá 15. září 2024 v 7:00

„Vycvičili jsme tyto modely, aby trávily více času promýšlením problémů, než zareagují, podobně jako by to udělal člověk. Prostřednictvím tréninku se učí zdokonalovat proces myšlení, zkoušet různé strategie a rozpoznávat své chyby,“ popsali novinku její vývojáři z Open AI.

O-1 preview se snaží napodobit lidské myšlení. Má být schopen vytvářet strategie, odhalovat chyby, odpovědi by měly být přesnější než u jeho předchůdců. Daní za lepší a podrobnější odpovědi je rychlost, s jakou model na dotazy reaguje. Na některé odpovědi O-1 preview potřebuje i několik desítek sekund.

Doporučeno
Nové iPhony 16: na první pohled žádné velké změny, nadšence do filmu a hudby přesto potěší Nové iPhony 16: na první pohled žádné velké změny, nadšence do filmu a hudby přesto potěší 10. září 2024 v 11:58

Důkazem, že o-1 preview generuje přesnější výsledky, je i fakt, že zatímco starší model GPT-40 vyřešil správně pouze 13 procent odpovědí v kvalifikační zkoušce na Mezinárodní matematickou olympiádu, o-1 dosáhl 83procentní úspěšnosti. „Nový model je schopnější v řešení matematických testů než já sám, a to přesto, že jsem studoval matematiku na vysoké škole,“ uvedl ředitel výzkumu Open AI Bob McGrew pro server The Verge.

Ani žhavá novinka ovšem není bez chyb. Na rozdíl od GPT-40 nelze do systému nahrávat obrázky, model neumí pracovat se soubory nebo prohlížet weby.

Vývojáři si kladou za cíl vyvinout nástroj pro profesionály. Budoucí modely by měly dosáhnout úrovně doktorského studia v oboru fyziky, chemie či biologie. Biologové by mohli model používat například k anotaci dat buněčného sekvenování, fyzici zase pro tvorbu složitých vzorců. Případní zájemci ale musí počítat s vyšší cenou. Cena je určena na 340 korun na milion vstupních tokenů a 1360 korun za milion výstupních tokenů.

Vývojáři dále chtějí pokračovat i s vývojem řady GPT pro širokou veřejnost.

Domů
Sdílet
Diskuse