Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je PR zpráva společnosti INVITAL Aqua.
dnes 24. října 2024 v 14:00
Čas čtení 2:31
Sponzorovaný obsah

Akvárium a živé krmivo: Klíč ke zdravému a přirozenému životu ryb

Akvárium a živé krmivo: Klíč ke zdravému a přirozenému životu ryb
Zdroj: Freepik
ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Pro každého akvaristu je důležité udržovat zdraví ryb a rovnováhu v akváriu.

Kromě čistoty vody a vhodných podmínek hraje zásadní roli i správná výživa. Mezi krmivy pro akvarijní ryby má živé krmivo své nezastupitelné místo. Zatímco suché krmivo je snadno dostupné a pohodlné, živé krmivo přináší rybám významné výhody.

Co je živé krmivo?

Živé krmivo zahrnuje široké spektrum drobných živočichů, které jsou pro ryby přirozenou potravou. Nejčastěji se jedná o červy, korýše, larvy hmyzu nebo malé vodní organismy jako jsou dafnie, nitěnky, artemie nebo komáří larvy.

Na rozdíl od komerčních suchých krmiv, která mohou být praktická, ale ne vždy dokonale výživná, živé krmivo obsahuje veškeré potřebné živiny v přirozené formě. Ryby jsou na tento typ potravy evolučně zvyklé, což přináší několik zásadních výhod:

  • 1. Vyšší obsah živin – živé krmivo, jako jsou larvy komárů, dafnie nebo artemie, poskytuje rybám bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Tyto látky podporují růst ryb, jejich reprodukční schopnosti a celkovou vitalitu.
  • 2. Stimulace přirozeného chování – lov živého krmiva přináší rybám přirozený pohyb a aktivitu, což zlepšuje jejich kondici a snižuje stres. Ryby musí potravu vyhledat a ulovit, což napodobuje jejich chování ve volné přírodě.
  • 3. Zlepšení trávení – díky přirozené struktuře je živé krmivo lehčeji stravitelné než suché granuláty či vločky. Takové krmivo zajišťuje lepší absorpci živin a menší zátěž na trávicí systém ryb. Ryby mají trávicí systém přizpůsobený k příjmu živé potravy, a proto mají tendenci živé krmivo lépe využít.
  • 4. Rozmanitost ve stravě – podávání různých druhů živého krmiva zajišťuje rybám pestřejší stravu, což přispívá k jejich celkové vitalitě a dlouhověkosti. Každý druh živé potravy má jiný obsah živin, a proto je střídání krmiv optimální pro vyváženou výživu.

Chov a skladování živého krmiva

Mnoho druhů živého krmiva je možné chovat doma. Například artemie lze snadno pěstovat v solném roztoku, dafnie vyžadují jen nádrž s vodou a minimální péči. To dává akvaristům možnost mít vždy čerstvé krmivo po ruce a předejít tak závislosti na obchodech.

Doporučeno
KVÍZ: Kolik žaludků má kráva? Ukaž, jak se vyznáš v anatomii domácích zvířat KVÍZ: Kolik žaludků má kráva? Ukaž, jak se vyznáš v anatomii domácích zvířat 21. října 2024 v 11:30

Prodejci myslí na vše a jakmile například obdržíte krmný hmyz, vydrží dle daného druhu několik týdnů připraven ke zkrmení. Hmyz buď můžete nechat v původní krabičce nebo přesunout do malého terária a opatrně přikrmovat ovocem nebo vodním gelem a granulemi pro psy/kočky (citováno z akvapedie firmy INVITAL Aqua s.r.o.).

živé krmivo, akvaristika
Zdroj: Freepik

Jak podávat živé krmivo?

Krmivo by mělo být podáváno v přiměřeném množství, aby se ryby nepřekrmovaly a akvárium neznečišťovalo zbytky potravy. Ideální je podávat živé krmivo několikrát týdně jako doplněk ke komerčním krmivům. Pokud akvarista chová živé krmivo doma, je důležité zajistit jeho čistotu, aby nedošlo k zavlečení parazitů nebo chorob do akvária.

Výhody, ale také rizika domácího chovu živého krmiva

Chov živého krmiva v domácích podmínkách je jednoduchý a ekonomicky výhodný. Například artemie lze chovat ve slaném roztoku a pravidelně sklízet. Dafnie mohou být chovány ve venkovních nádržích s minimální péčí. Takto máte vždy k dispozici čerstvé a kvalitní krmivo bez nutnosti spoléhat se na externí zdroje.

Ačkoli živé krmivo přináší mnoho výhod, existují i některá rizika. Je důležité dbát na to, aby bylo získáváno z ověřených zdrojů. Jedním ze zkušených prodejců tohoto živého krmiva je také tuzemská firma INVITAL Aqua s.r.o. Nevhodně ošetřené krmivo může obsahovat parazity nebo choroby, které mohou být pro ryby nebezpečné. Pravidelná kontrola kvality krmiva je proto nezbytná.

Dopad živého krmiva na akvarijní ekosystém

Správné používání živého krmiva má pozitivní vliv nejen na zdraví ryb, ale i na celkovou rovnováhu v akváriu. Například podávání menších druhů živého krmiva, jako jsou dafnie nebo artemie, podporuje přirozený koloběh živin ve vodě, protože se tito drobní živočichové sami podílejí na čištění vody tím, že konzumují mikroorganismy.

Doporučeno
Random mládě z Thajska neovládlo sítě jen proto, že je tak cute. Za popularitou Moo Deng stojí věda i internetová toxicita Random mládě z Thajska neovládlo sítě jen proto, že je tak cute. Za popularitou Moo Deng stojí věda i internetová toxicita 21. září 2024 v 7:30

Na druhé straně, nadměrné krmení živou potravou může vést k přebytečnému množství organických látek v akváriu, což může způsobit zhoršení kvality vody a růst nežádoucích řas. Proto je důležité přizpůsobit množství živého krmiva počtu ryb a velikosti akvária.

Při zodpovědném používání živého krmiva se akvárium stane zdravým a dynamickým prostředím, kde ryby mohou prospívat a žít přirozeně.

Domů
Sdílet
Diskuse