6. místo – makový závin
Vypadá to, že turisté nenávidí mák. Ten totiž najdeme hned u čtyř jídel v tomto žebříčku. Na šestém místě skončil makový závin se ziskem 3,8 bodu. Server dodává, že lidé si jej rádi dávají k čaji nebo ke kávě a podává se i posypaný moučkovým cukrem. Jak tohle může někomu nechutnat?
5. místo – bramborové šišky s mákem
A zase mák... Bramborové šišky s mákem dostaly od turistů pouze 3,7 bodu. Jak se říká – sto lidí, sto chutí, ale asi jen málokterý Čech nebo Češka by čekal*a, že v top pětce nejméně oblíbených českých dezertů se umístí právě tato dobrota. Chybělo jen málo a odnesly by si dokonce příznačnou „bramborovou“ medaili.
4. místo – hořické trubičky
Hořické trubičky si odnesly rovněž 3,7 bodu. Jak už název napovídá, vyrábět se začaly v obci Hořice v Podkrkonoší. Obvykle měří od 5 do 19 centimetrů, jsou hezky křupavé a mohou být i polomáčené v čokoládě. Trubička je stočená ze dvou tenkých oplatek, které jsou potřené rozpuštěným máslem se včelím medem. Uvnitř najdeš krém nebo šlehačku.
Zajímavostí je, že Evropská unie trubičkám udělila chráněné zeměpisné označení, takže pravé hořické trubičky se nesmějí vyrábět jinde než v katastru města Hořice a přilehlých obcí.