Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2015 v 14:46
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Japonská firma má v plánu vybudovat podmořské město. Čeká nás budoucnost pod hladinou?

KULTURA JAPONSKO
Uložit Uložené

Lidský život pod vodou může být blíže, než se zdá. Japonská firma Shimizu Corp představila plán na stavbu města pod mořem a technologie k jejímu uskutečnění má být dostupná již do 15 let.

Lidská města ležící pod hladinou moře již nemusí být pouze předmětem sci-fi literatury a kinematografie, ale reálnou představou. Japonská inženýrská firma Shimizu Corp světu představila ambiciózní návrh na vystavění podmořského města, jehož uskutečnění se podle společnosti můžeme dočkat už během několika dekád. Celý projekt nese název Ocean Spiral a není to první ctižádostivé schéma, kterým na sebe firma Shimizu Corp upoutala pozornost.       

Město by s odvoláním na designéry mělo mít tvar spirály stáčející se do hlubin moře, kde by z mořského dna čerpalo energii. Spirála by přitom měla být rozdělena do tří sekcí. Vrchní, plovoucí sféra o průměru 500 metrů by se nacházela hned pod samotnou hladinou moře a pojímala by obyvatelnou zónu. Zde by právě byly vystavěny hotely a byznysy. K plovací sféře se dále napojuje 15 kilometrů dlouhá spirálovitá trasa směřující k poslední části u mořského dna, kde budou mít vědci za úkol najít způsob, jak ze dna moře čerpat energii. 

Japonská firma má v plánu vybudovat podmořské město. Čeká nás budoucnost pod hladinou?

Samotná stavba by podle firmy měla zabrat přibližně 5 let a Shimizu Corp věří, že potřebná technologie k ní by měla být dostupná zhruba za 15 let. Cena projektu Ocean Spiral je odhadována na takřka 21 miliard eur. Mluvčí společnosti dodal, že se jedná o „skutečný cíl, nikoliv o fantaskní sen“.

Doporučeno
KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh KVÍZ: Poznej, jestli jde o slavné anime, nebo o šílený vymyšlený příběh 29. listopadu 2023 v 18:00

Společnost Shimizu Corp na projektu Ocean Spiral začala pracovat v reakci na měnící se klimatické podmínky a neustále stoupající hladinu moře. Lidé žijící na japonském souostroví jsou ohrožováni zemětřeseními a jimi následujícími záplavami, podmořské město Ocean Spiral by tak podle firmy mělo poskytnout alternativu pro ubytování lidských komunit.

Projekt podmořského města zaujal experty z Tokijské univerzity, vládních ministerstev a energetických společností, kteří by společnosti měli pomoci Ocean Spiral zrealizovat. Masaki Takeuchi, manažer projektu, prohlásil, že by bylo skvělé, kdyby o projekt firmy vláda a výzkumné instituce projevily zájem. Firma Shimizu Corp v minulosti poodhalila netradiční koncepty projektů jako například plovací botanická města, hotel ve vesmíru nebo základna na Měsíci. Další japonská firma, Obayashi Corp, prohlásila, že do poloviny tisíciletí plánuje vybudovat 100 tisíc kilometrů dlouhý výtah do vesmíru.

Podmořské město Rapture z videohry Bioshock. Bude taková realita budoucnosti?

Japonská firma má v plánu vybudovat podmořské město. Čeká nás budoucnost pod hladinou?
Domů
Sdílet
Diskuse