Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. března 2015 20:44
Čas čtení 0:00
Richard Balog

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)

REFRESHER
Uložit Uložené

Po talentovaném Robertu "Osculex" Liptákovi se nám v krátkém čase podařilo vyzpovídat i dalšího člověka, který má k módě opravdu blízko a není to nikdo jiný, než mezi mnohými z vás známá Bronka Baníková.

Móda je jedním z hlavních témat našeho webu a i proto jsem se vám dnes rozhodl přinést rozhovor s jednou z mála slovenských blogerek, které se opravdu vyznají, a to s Bronkou Baníkovou. Mladá maturantka je opravdu o krok vpřed před všemi ostatními "milovnicemi" módy ze slovenské malebné krajiny, o čemž vás určitě přesvědčí i její názory a vyjádření níže.

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)

Ahoj, můžeš se prosím tě těm, kteří tě ještě náhodou neznají, trochu blíže představit?

Ahoj, jmenuji se Bronislava (Bronislavka, Bronka) a jsem vším, čím jsem chtěla, nebo chci být. Dělám to, co mě baví a to je pro mě základ. Hodně lidí si mě spojuje se slovem blogerka, ale to určitě není slovo, kterým bych se nazývala. Na své stránce (bronkabanikova.com) prostě sdílím své outfity, inspiraci a věci, které se mi líbí.

Čemu momentálně věnuješ nejvíc času a jaké jsou tvé plány v blízké budoucnosti?

Aktuálně se nejvíce věnuji své budoucnosti, a proto jsem během prosince pozastavila i chod své stránky, jelikož je to pro mě dosud nejdůležitější období plné rozhodnutí. Hektické chvíle v maturitním ročníku, kdy máte stíhat všechny přípravy na samotnou maturitu + přihlášky na vysoké školy, nejsou bůhvíco, a tak se snažím pravidelně přispívat aspoň na Instagram. Mám hodně plánů, o kterých se lidé, kteří mě sledují, tak nebo tak v krátké době dozvědí a mají se na co těšit.

Plánuješ setrvat doma na Slovensku nebo se chystáš studovat a rozvíjet své schopnosti někde v zahraničí?

Ne, to určitě ne. Je mi líto, pokud to vyzní příliš drze, ale po skončení střední školy se tu už tak často neukážu. Nic mě tu nedrží a v neposlední řadě mi přijde také velmi smutné to, že lidé v zahraničí dokáží tvorbu ocenit o mnoho více, než tu "doma" na Slovensku. I když se zdá, že je to to už trochu lepší, tak je pořád výrazná ta naše vlastnost někoho následovat jako ovce, což mi na jedné straně vyhovuje, ale na druhé ne. Samozřejmě to teď nebudu nikomu vyčítat, jelikož tento fakt se silně váže s naší historií.

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)

Navzdory svému velmi mladému věku toho máš už dost procestovaného. Zkusíš našim čtenářům doporučit aspoň pár zajímavých míst, které podle tebe určitě stojí za návštěvu/pozornost?

Je to hodně subjektivní, když každý člověk má rád něco úplně jiného. U mě osobně ale platí pravidlo nenavštěvování vysloveně turisticky atraktivních míst. Většinou jsou ta skrytá místa i těmi nejlepšími a nejzajímavějšími, ale každý výlet nebo návštěva města je především taková, jakou si ji zařídíte vy sami. Pro mě je vítězem New York a tím pádem i Londýn, což se týká Evropy, protože mu je nejvíc podobný.

 

Mění se postupně i tvůj pohled na módu, resp. tvůj osobní styl nebo by jsi to nazvala jen jakýmsi přirozeným vývojem a plynulým dospíváním?

Určitě ano, nenazvala bych to ovšem změnou, ale spíš posunem. Každý se posouvá a ten kdo ne, tak by se měl nad sebou jednoznačně zamyslet. V poslední době, tedy cca poslední rok, se snažím vyhýbat obchodním řetězcům, jako je Zara a podobně, i když v našich končinách je to trochu těžké, jelikož nemáme příliš na výběr. Na druhé straně, i když se podívám zpětně, tak nelituji ani jeden svůj outfit a nestydím se za něj, protože tehdy jsem s ním byla ztotožněná a dovolím si říct, že na tu dobu to bylo i nadčasové.

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)

Vraťme se aspoň na chvíli zpět do minulosti, kdy přibližně se začala projevovat tvoje náklonnost, resp. láska k módě?

Dá se říct, že od úplně útlého dětství. Stále jsem byla dost kritická a měla poměrně přesný/silný názor na to, co se mi líbí a co naopak ne. Za vším jsem hledala tak trochu vizuální stránku a móda mi přišla jako nejideálnější cesta na prezentování se, jelikož se dá pomocí ní odlišit nebo dokonce vytvořit si vlastní, jedinečnou osobnost.

Už v poměrně nízkém věku si se začala věnovat blogování, jak si se k tomu vůbec dostala? Sledovala jsi už v tom období zahraniční módní magazíny, weby apod. nebo tě ovlivňovaly úplně jiné věci?

Ano, v cca 13 letech jsem si založila blog, protože jsem viděla, že se odlišuji od svých vrstevníků a měla jsem potřebu to prostřednictvím něčeho i prezentovat. A udělala jsem určitě dobře, protože následně mě oslovilo vícero celkem velkých jmen z módní oblasti. Nejvíc mě v té době ovlivňovalo cestování, jelikož jsme s rodiči stále někde byli a následně, když jsem se vrátila zpět domů, tak se mi tu zdálo všechno jakési fádní a bez života. Jak jsem už vzpomínala na začátku, nikdy jsem neměla sen stát se blogerkou, a proto se do této kategorie ani zařazovat nechci.

A co práce modelky? Nikdy tě to nelákalo, když na to máš ideální fyzické předpoklady?

Ne, nikdy jsem po tom netoužila. Samozřejmě sem tam příležitostně tou modelkou jsem, ale chci dělat věci, při kterých se nebudu cítit jako otrok. Já osobně mám ráda, když můžu svoje názory vyjádřit a občas musím mít i poslední slovo, takže si myslím, že tudy by cesta nevedla.

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)
Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)

Co považuješ za svůj největší dosavadní úspěch a kam bys to jednoho dne chtěla dotáhnout, aby sis mohla říct, že jsi úspěšná žena?

:) No dejme tomu, že na svůj poměrně mladý věk jsem dosáhla už pár věcí, na které jsem opravdu hrdá. Bohužel, nikdy se s ničím neuspokojím a mám strašně vysoké ambice. Kromě spoluprací se známými jmény ovšem za svůj úspěch považuji i to, když mi lidé pravidelně píší, že jsem pro ně inspirací. Za svůj druhý úspěch považuji můj telefonní seznam a to, s jakými lidmi jsem v běžném kontaktu, o tom jsem ani nesnila.

 

Lituješ něčeho ve svém životě a chtěla bys to změnit, nebo všechno přikládáš osudu a nedíváš se dozadu?

Ne, ve svém životě nechci nic měnit, protože jsem vděčná za všechno, co mám, a stejně ani ničeho nelituji. Takže lituji jen příležitostí, které jsem nevyužila.

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)

Máš v oblibě i jiné formy umění, jako je např. malířství, sochařství nebo hudba? Nikdy tě to nelákalo tímto směrem? Přeci jen se říká, že všechny odvětví umění jsou navzájem propojené a navazují na sebe.

Tak to je dobrá otázka, samozřejmě, umění mě ovlivňuje dost výrazně a nejvíc asi hudba a architektura. Kromě módy mě baví ještě i interiérový design, ale věnuji se mu jen pro vlastní potřeby, nebo pokud mě o to požádají blízcí.

Stíháš ještě sledovat i naši stránku? Pokud ano, tak které se ti nejvíce líbí?

Samozřejmě, že Refresher znám a sleduji, přičemž patří mezi moje nejbližší slovenské weby, ať už díky lidem kolem něho, nebo samotnému konceptu.

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)

Na závěr ještě můžeš zanechat aspoň krátké poselství našim, resp. svým fanouškům.

Určitě ano, chci všem odkázat, že možné je opravdu všechno a neexistuje žádná hranice určující, co není možné. Bohužel, proto je potřebné něco se sebou udělat a smutné je, že lidí tento prostor na sebe promrhávají komentováním na sociálních sítích těch, kteří tyto šance využívají. Je to přece nejjednodušší možnost, jak ze sebe vybouřit svou závist. Těším se na tu dobu, kdy se budou lidé více zajímat o svůj život, než o bezvýznamné komentování pod fotkami. Díky.

Bronka Baníková: Móda mi přišla jako nejjednodušší cesta na prezentování se (Rozhovor)
Domů
Sdílet
Diskuse