Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2016 3:11
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Největší hřbitovy světa: Nezměrné moře náhrobních kamenů, hrobek a miliony mrtvých

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Hroby a náhrobní kameny, kam jen oko dohlédne. Největší hřbitovy světa tě svojí rozlohou pravděpodobně zaskočí.

Největším pohřebním místem v České republice jsou Olšanské hřbitovy v Praze s rozlohou přibližně 130 akrů (0,5 km²) a podle odborníků zde bylo za dobu jejich téměř 340leté existence pohřbeno přes dva miliony mrtvých. Na Slovensku toto prvenství drží Verejný cintorín v Košicích s rozlohou necelých 80 akrů (0,3 km²), jehož počátky sahají do 80. let 19. století. Rekordmani mezi pietními místy v našich dvou zemích však i přes svoji nezpochybnitelnou velikost v porovnání se světovými hřbitovními velikány dosahují stále několikanásobně menších rozměrů. Pojďme se tedy podívat na pětici těch vůbec největších hřbitovů z celého světa, z jejichž obrovské rozlohy téměř přechází zrak. 

Největší hřbitovy světa: Nezměrné moře náhrobních kamenů, hrobek a miliony mrtvých
Zdroj: www.trekearth.com
Hřbitov Karacaahmet

Karacaahmet je největším pohřebištěm v Turecku a zároveň také pátým největším na celé planetě. Rozprostírá se na úctyhodných 750 akrech (tři kilometry čtvereční) a leží v Üsküdaru, rozsáhlé metropolitní oblasti na asijské části Istanbulu. Hřbitov byl vystavěn přibližně v polovině 14. století a dle odhadů je zde pochováno více než milion mrtvých. Své jméno získal podle válečníka jménem Karaca Ahmet Sultan, jehož ostatky zde leží také a na počest mu byla vybudována uctívaná svatyně. Stojí zde také řada významných historických hrobek a mešit z dávných dob Osmanské říše. 

Největší hřbitovy světa: Nezměrné moře náhrobních kamenů, hrobek a miliony mrtvých
Zdroj: commons.wikimedia.org
Hřbitov Ohlsdorf  

Ohlsdorf zabírá na žebříčku celkově největších pohřebišť světa čtvrté místo, nicméně díky své ploše o rozloze 966 akrů (3,8 kilometrů čtverečních) je držitelem titulu vůbec největšího parkového hřbitova. Vybudován byl v německém Hamburku v roce 1877 a nachází se zde více než 280 tisíc hrobních míst, přičemž pochovaných osob je zde asi jeden a půl milionu, z nichž nemalý počet tvoří oběti válek různých národností a nalezli byste zde také hned několik památníků na počest obětí nacismu. Dále není bez zajímavosti, že až 40 procent všech pohřbů v Hamburku se koná právě na hřbitově Ohlsdorf a kromě toho je jeho součástí také muzeum. 

Největší hřbitovy světa: Nezměrné moře náhrobních kamenů, hrobek a miliony mrtvých
Zdroj: en.wikipedia.org
Abraham Lincoln National Cemetery   

Třetí největší hřbitov světa se nachází ve Spojených státech amerických, konkrétně ve městě Elwood ve státě Illinois a jak již samotný název prozrazuje, své jméno získal po 16. prezidentovi země, který byl také zakladatelem národního hřbitovního systému. Pohřebiště zaujímá rozlohu 982 akrů (3,9 kilometrů čtverečních) a založen byl v roce 1862, tedy tři roky před vražedným atentátem na Lincolna. Je zde pochována řada padlých vojáků americké armády a v loňském roce byl na hřbitově vůbec poprvé v dějinách země oficiálně věnován pomník veteránům hlásícím se k hnutí LGBT.

Největší hřbitovy světa: Nezměrné moře náhrobních kamenů, hrobek a miliony mrtvých
Zdroj: en.wikipedia.org
Calverton National Cemetery  

Za druhým největším hřbitovem se vydáme opět do Spojených států, tentokrát na jih Long Islandu ve státě New York. Se svými 1 045 akry (4,3 kilometrů čtverečních) pohřebišti právoplatně náleží titul největšího hřbitova v USA a leží zde pochovaných 200-300 tisíc zesnulých, přičemž počet pohřbů, které zde jsou ročně vykonány, v posledních letech stoupl až na 10 tisíc. Nechybí zde ani pomníky pro americké veterány padlé zejména ve válkách minulého století. 

Největší hřbitovy světa: Nezměrné moře náhrobních kamenů, hrobek a miliony mrtvých
Zdroj: whenonearth.net
Wadi-us-Salaam 

Největší hřbitov na světě nese název Wadi-us-Salaam (v překladu Valley of Peace/Údolí míru) a jedná se o islámské pohřebiště nacházející se ve významném poutním městě Nadžaf v Iráku. Hřbitov se rozprostírá na ohromných 1 485,5 akrech (šest kilometrů čtverečních) a pohřbeno je zde více než pět milionů těl (podle některých zdrojů údajně až deset milionů). Místo každoročně přitahuje množství šíitů z celého světa, kteří si přejít být na tomto místě z náboženských důvodů pochováni. Vzhledem k ozbrojeným konfliktům v této oblasti se navíc v roce 2014 objevily zprávy, že na hřbitově začínají rychle docházet volná místa.  

Největší hřbitovy světa: Nezměrné moře náhrobních kamenů, hrobek a miliony mrtvých
Zdroj: en.wikipedia.org
Bonus: Hart Island

Na závěr si uvedeme bonus v podobě hřbitovu na ostrově Hart Island patřícímu k New York City. Ačkoliv jeho rozloha činí v porovnání v předchozími hřbitovy pouhých 101 akrů (0,4 kilometru čtverečního), jedná se o největší hřbitov svého druhu, pod jehož zeminou totiž končí chudí lidé, kteří si sami nemohli dovolit zaplatit žádné místo pro pohřeb a umírají tak v zapomnění. Při založení hřbitova v druhé polovině 19. století se zde těla bezejmenných nebožtíků pohřbívala do masových hrobů, nicméně v roce 1980 došlo k zavedení projektu sloužícího právě k identifikaci zemřelých a jejich dnešní potomci tak získají příležitost ostatky svého předka převézt a pohřbít na důstojnějším místě. 

Domů
Sdílet
Diskuse