Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. července 2016 13:53
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Mobilní lov pokémonů pobláznil svět. Návyková hra Pokémon GO tě zavede zpátky do dětských let

TECH ANDROID
Uložit Uložené

Miliony hráčů si po pár dnech zamilovaly novou hru Pokémon GO, díky které můžeš lovit pokémony přímo ve svém městě.

I vy jste jako miliony dalších dětí kdysi dávno před televizními obrazovkami naivně snili o tom, že se jednoho stanete lovcem a trenérem pokémonů? Pokud ano, tak nová mobilní hra Pokémon GO pro systémy Android a iOS vám tento dětský sen alespoň zčásti vyplní. Za titulem stojí vývojáři americké společnosti Niantic ve spolupráci s japonským gigantem Nintendo a jeho The Pokémon Company, přičemž stěžejním rysem hry je využívání principů rozšířené neboli augmentované reality, podobně jako tomu bylo v případě dřívějšího geolokačního počinu tvůrců z Nianticu s názvem Ingress.

Mobilní lov pokémonů pobláznil svět. Návyková hra Pokémon GO tě zavede zpátky do dětských let
Zdroj: Pokémon GO

A o co v Pokémon GO tedy vlastně jde? Samotná hra začíná tvorbou postavy, kterou je možné v průběhu hraní dále upravovat. Úkolem hráče je prozkoumávat svůj okolní svět (tzn. ulice města, přírodu apod.) a pomocí mapy a radaru na svém mobilním zařízení hledat, lovit a sbírat pokémony. Těch je ve hře celkem 151 a k jejich chycení není tentokrát nutné s nimi bojovat a oslabit je (jak tomu bylo například u handheldových titulů typu Pokémon Red and Blue pro kapesní konzoli Game Boy), ale při konfrontaci s daným pokémonem po něm stačí jednoduše a s trochou přesnosti hodit ve správný moment pokéball posunutím prstu směrem k hlavě potvůrky. Základní druhy pokémonů při lovu nekladou žádný větší odpor a jejich získání by tak nemělo představovat žádný větší problém, pokročilejší a silnější pokémoni však mohou z pokéballu uniknout a své pokusy tak budete často opakovat. V noci navíc můžete narážet na zcela jiné pokémony než ve dne, vyplatí se proto vyrazit do ulic i po setmění.

Doporučeno
Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III Sony představilo mobily: Xperia 1 III je první na světě se 4K Oled 120 Hz displejem. Premiéru měly i Xperia 5 III a 10 III 14. dubna 2021 11:52

Po úspěšném chycení hráč následně získává odměnu v podobně in-game měny, tzv. „stardust“ a „candies“, které hráč může využít k posílení CP (Combat Power) daného pokémona, ovšem pouze candies, tedy cukrovinky, lze použít k evoluci. Jednotlivé druhy pokémonů navíc vyžadují specifický druh cukrovinky, není tak možné do Charmandera ládovat každou možnou sladkost, jen abyste už měli v kapse Charizarda. Na toho si budete muset nějakou tu dobu trpělivě počkat.

Mobilní lov pokémonů pobláznil svět. Návyková hra Pokémon GO tě zavede zpátky do dětských let
Zdroj: Pokémon GO

Další podstatnou složkou hry jsou takzvané PokéStopy. Ty představují významné či ojedinělé body na mapě, kam se řadí například památky, sochy, pomníky, ale také třeba různé zajímavé budovy a další místa. U nich si může hráč vyzvednout odměnu v podobě nových pokéballů (jejichž zásoba je omezená), vzácných předmětů nebo vajíček, z nichž se později mohou vylíhnout noví pokémoni a v případě, že jich po několika hodinách hraní již vlastníte více stejného druhu, můžete nepotřebné pokémony poslat profesorovi, který si je již trvale nechá a vás za to odmění cukrovinkou pro daného pokémona. 

V průběhu hry získává hráčova postava za různé akce (chycení a vylíhnutí pokémona, návštěva PokéStopů atd.) zkušenostní body, díky nimž se zvyšuje úroveň vašeho trenéra. Po dosažení pátého levelu se pak zpřístupní další nedílná součást hry, kterou není nic jiného než souboje v gymech (tělocvičnách). Zde je možné všimnout si dalšího rozdílu oproti výše zmiňovaným starším hrám pro Game Boy, jelikož zatímco v nich byl soubojový systém zpracován na tahy, v Pokémon GO se souboje odehrávají v reálném čase, kdy je zapotřebí uhýbat soupeřovým útokům a zároveň vysílat ty vlastní. Zde na řadu přichází právě Combat Power, což je v podstatě ukazatel bojové síly daného pokémona, ale nemusí být vždy rozhodujícím faktorem ovlivňujícím vaši úspěšnost v souboji a klidně se může stát, že dostanete na frak i od pokémona s nižší hodnotou CP. Kromě toho může hráč po páté úrovni vstoupit i do jednoho ze tří týmů, který bude následně reprezentovat.

Mobilní lov pokémonů pobláznil svět. Návyková hra Pokémon GO tě zavede zpátky do dětských let
Zdroj: Pokémon GO

Za značné pozitivum můžeme považovat nulovou cenovku hry, takže zahrát si ji může každý vlastník jednoho z dvou zmíněných podporovaných operačních systémů. Platby jsou možné prostřednictvím mikrotransakcí, díky nimž můžete získat všelijaké bonusy a vylepšení. Nutno také podotknout, že hráči registrují silný nápor aplikace v kombinaci s potřebným internetovým připojením a neustále zapnutým GPS na baterii telefonu. O něco méně příznivou informací je také skutečnost, že v současné době je hra oficiálně přístupná jen v Austrálii, ve Spojených státech amerických a na Novém Zélandě, přičemž datum vydání v Evropě zatím nebylo oznámeno.

Doporučeno
Asus ukázal herní ROG Phone 5 s parametry, které nemají obdoby Asus ukázal herní ROG Phone 5 s parametry, které nemají obdoby 11. března 2021 15:47

Nedočkaví hráči se proto rozhodli stáhnout si instalační balíček pro Android neoficiální cestou, v tomto případě jsou však možná menší omezení co se funkcionality hry týče, zájemcům se systémem iOS by zase mělo přístup ke hře umožnit pozměnění regionu v AppStore na jeden z podporovaných regionů, tedy například Nový Zéland nebo USA. To se nicméně údajně nelíbí autorům hry, kteří podle diskuzí na fórech udělují ban uživatelům mimo oficiálně spuštěné regiony, není však jisté, zda-li se jedná o výmysl, nebo reálnou hrozbu, která může hráče potenciálně zastihnout. Jisté je ale to, že z Pokémon GO se rychle stal obrovský hit a jeho popularita zřejmě jen tak brzy neodezní. Zájem fanoušků je ostatně tak silný, že servery hry tuto zátěž místy nezvládají a bývají přetížené, což může dále zbrzdit uvedení hry i na evropský trh. Co si o Pokémon GO myslíte vy? Vyzkoušíte ji také?

Mobilní lov pokémonů pobláznil svět. Návyková hra Pokémon GO tě zavede zpátky do dětských let
Zdroj: Pokémon GO
Mobilní lov pokémonů pobláznil svět. Návyková hra Pokémon GO tě zavede zpátky do dětských let
Zdroj: Pokémon GO
Mobilní lov pokémonů pobláznil svět. Návyková hra Pokémon GO tě zavede zpátky do dětských let
Zdroj: Pokémon GO
Domů
Sdílet
Diskuse