Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. dubna 2017 15:31
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Číňané posouvají vykrádání na nový level. Lacinou kopírkou vozu Porsche Macan chtějí oslovit hlavně ženy

TECH ČÍNA
Uložit Uložené

Tamní značka Zotye představuje „svůj“ Macan určený pro něžnější pohlaví.

To, že Číňané doslova vykrádají (nejen) automobilové značky, není žádnou novinkou, ostatně několik z předních evropských automobilek se dodnes soudí a neustále napadají tamní výrobce za plagiátorství. I přesto je stále fascinující, jak to čínským společnostem prochází, zvláště pokud nejednou jde po designové stránce o věrné kopie známých světových automobilů. Pravdou však je, že s nimi mají v drtivé většině případů společný pouze obal, jelikož pod povrchem jde doslova o čínské zmetky, které doprovázejí levné materiály, low-costové technologie a slaboučké motory. Důkazem toho je i v Číně poměrně úspěšná značka Zotye se svým nedávno představeným modelem SR9. Nemusíme asi speciálně psát o tom, že jde o kopii německého Porsche Macan, vždyť exteriér tomu jasně napovídá. Pochopitelně, i když jsou základní tvary a linie prakticky identické, na jednotlivých detailech, jako jsou světla, je vidět, že od originálu má tento počin opravdu daleko.

Jinak tomu není ani v případě interiéru, který se nese v známém designovém návrhu, jeho zpracování a kvalita však už i na fotografiích vykazují nemalá slabá místa. Aby toho ale nebylo málo, Zotye si pro domácí trh (jinde by neuspělo) připravilo speciální edici Nunšeng. Ta se představí u příležitosti blížícího se autosalonu v Šanghaji, kde chce automobilka zacílit zejména na ženské pohlaví. Samotný název by v překladu znamenal bohyně, no a ruku v ruce s tím jdou i estetické odlišnosti. Podstatou edice Nunšeng je totiž růžová barva, kterou najdeme jak v exteriéru, tak i interiéru. Vnější lak tak koresponduje i s vnitřkem, kde najdeme růžovou horní část palubky, opěrek, řadicí páky či jiné detaily. Představitelé Zotye to myslí s touto verzí vážně, nejde o žádné aprílové žertíky, naopak automobilka si slibuje nemalé prodeje. Paradoxem však je, že i když prakticky jedinou odlišností je růžová barva, verze Nunšeng je podstatně dražší než ty běžné. SR9 stojí v přepočtu přibližně 400 tisíc korun (ano, to je důkaz, že Porsche to opravdu není), růžová série však začíná na částce od 700 tisíc. Pro úplnost dodejme, že pod kapotou se nachází benzínový dvoulitr, no a k nám tato „exkluzivitka“ určitě nezavítá. Bohudíky.

Domů
Sdílet
Diskuse