Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. května 2017 14:01
Čas čtení 0:00
Ján T.

10 méně známých seriálů, kterým byste měli dát šanci během zkouškového období, ale pobaví vás v kterýkoli chladný večer

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Když je každá činnost zajímavější než učení.

Zkouškové období. Každý vysokoškolák to zná; seminárky, projekty, písemky, zkoušky, je toho opravdu hodně. Najednou se každá činnost zdá být zajímavější než učení. Pokoj je uklizený, smetí vynesené, oblečení seřazené podle procent bavlny. A když už není co dělat, a vy se konečně dostanete k počítači, raději se vrhnete ke zhlédnutí seriálů. Nejčastěji jsou to klasiky, jako Simpsonovi, Dva a půl chlapa, Teorie velkého třesku nebo Přátelé. I když jde o super seriály, časem je budete znát nazpaměť. My vám proto přinášíme seznam 10 méně známých seriálů, kterým byste měli dát šanci během zkouškového období. Samozřejmě, i když nestudujete, určitě si v následujícím seznamu každý vybere to své.
 
Undateable
Začneme zlehka. Undateable nebo Neranditelní, je klasický sitcom o skupině přátel, kteří řeší běžné životní problémy, jako jsou vztahy, láska, přátelství (kde jsme to už viděli?). I když jde o docela slušnou zábavu, důvod, proč byste měli dát seriálu šanci, je zejména třetí série. Ta je totiž celá vysílaná živě. Ano, živé publikum je již běžná věc, ale živé vysílání bez přetáčení a postprodukce se jen tak nevidí. Dává to prostor vzniknutí neskutečného množství gagů, nepřipravených a spontánních reakcí protagonistů, které by ani nejlepší scénáristé nevymysleli (v jedné epizodě během rozhovoru řekl herec skutečné telefonní číslo kolegy, a jemu pak volali cizí lidé). Trapné ticho, když někdo zapomene text, nikdy nebylo zábavnější. A vy byste měli být určitě při tom. Jde o pohodovou zábavu, kterou zejména odvážný formát třetí série posouvá do jemného nadprůměru.

10 méně známých seriálů, kterým byste měli dát šanci během zkouškového období, ale pobaví vás v kterýkoli chladný večer
Zdroj: NBC

Designated Survivor

Když je prezident Spojených států i s vrchními lídry celé země na jednání, respektive na jednom místě, určuje se vybraný člověk, který je v bezpečí, aby v případě nehody nebo teroristického útoku nezůstala země bez vůdce. Tímto člověkem se stal Tom Kirkman (Kiefer Sutherland), který jako člen kabinetu i s rodinou čekají, kdy se z úkrytu mohou vrátit domů. Vůbec však netuší, že během vteřiny se mu změní celý život. Washingtonský kapitol se stal terčem teroristického útoku. Prezident i všichni členové kongresu jsou mrtví. Tom se tedy stává prezidentem během největší katastrofy, jaké kdy Američané čelili. Premisa zní více než zajímavě. I když se seriálu nedá popřít místy přehnaná patetičnost nereálnost, stále je na co se dívat. Dostáváme kvalitní seriál plný zvratů a intrik, který vás zabaví na dlouhou dobu. Doslova, první série má 22 částí.

Wayward Pines

Agent tajné služby Matt Dillon vyšetřuje zmizení dvou kolegů. Po nehodě na dálnici se probere v malém městečku, které mu změní život. To je vše, co o tomto seriálu potřebujete vědět. Je opravdu těžké napsat něco víc, aniž bych vám pokazil překvapení. Čím méně o seriálu víte, tím více si ho užijete (ideálně na ČSFD nečtěte komentáře, může to pěkně zamrzet. I ukázku sledujte jen na vlastní riziko). Jediné, co vám stačí vědět, je to, že seriál je super. Kategorizován je jako mysteriózní sci-fi thriller plný skvělých postav a mrazivé atmosféry, který vznikl na základě stejnojmenné knihy Blakea Crouche. I když vznikla i druhá série, ta je pouze prázdnou vykrádačkou skvělé první. Tu zkoukávat nemusíte, konec první je dostatečně uzavřen v rámci „sci fi“ a klidně vám vystačí.

Man Seeking Woman

Jay Baruchuel je frajer. Ačkoli jeho humor určitě nesedí každému, umí člověka pobavit. V seriálu Man Seeking Woman hraje titulní roli Joshe, který se jednoduše protlouká životem. Seriál je postaven na metahumoru (humor o humoru). Uvedu příklad; svatba vašeho ex může být pro někoho peklem, ale svatba Joshovy bývalé přítelkyně, na kterou je pozván, se koná v pekle, doslova. Někdy je hranice mezi humorem a trapností opravdu tenká. A právě tomuto seriálu se daří balancovat na ní. Někdo se bude královsky bavit, jiní nedokoukají ani první epizodu. Je to jen na vás, v každém případě byste mu měli dát šanci, protože podobnou bizarnost jen tak snadno nenajdete.

Brooklyn Nine Nine

Kvalitních zábavných seriálů není nikdy dost. Proto můžeme být rádi za každý jeden. Mezi takové se řadí i Brooklyn Nine Nine. Seriál z prostředí policejního okresu v New Yorku je plný úžasných postav, v čele s Andy Sambergem a Terry Crawsem. Na nějaké zamotané detektivní příběhy můžete zapomenout. Každá epizoda má jen 20 minut, případy se tak vyřeší během pár scén. To však vůbec nevadí, tady jde hlavně o legraci. Pokud jste fanouškem Smrtonostné pasti nebo v podstatě jakéhokoliv akčního filmu, s detektivem Andym si budete rozumět. Zamrzí, že ke konci třetí série jde kvalita jemně dolů, protože se tvůrci více zaměřují na postavy a jejich příběhy, než na snahu rozesmát. Nemusíte se však obávat, ve čtvrté opět dostáváme komediální pecku už od prvních dílů.

Billions

Pokud vás bavil oscarový film The Big Short nebo po našem Sázka na nejistotu (ten film o ekonomické krizi, kde byla Margot Robbie ve vaně), určitě byste neměli minout tento kousek. Damien Lewis jako milionář, kterému se nečekaně podařilo zbohatnout a Paul Giamatti jako státní zástupce, který se ho snaží dostat. Nemusíte se však obávat, pokud vám finanční svět moc neříká. Billions není žádný uspěchaný seriál, už od začátku je jasné, že to bude běh na dlouhou trať. Díky skvělým postavám a chytrým dialogům i zapomenete, že se v problematice nevyznáte. I když tedy nestudujete žádnou ekonomickou univerzitu, určitě se seriál vyplatí zhlédnout. Postupem času se do světa, kde jde o všechno, ponoříte. Dobrá zpráva je, že žádná postava zde není jednobarevná, proto sami nebudete vědět, komu vlastně držet palce, což je skvělý pocit.

Riverdale

Co by to bylo za seznam seriálů, kdyby v něm chyběl nějaký teenagerský? A právě proto je tu Riverdale. Kromě toho, že je teenagerský, je také dobrý. V malém městečku umře premiant na střední škole. Lidé jsou v šoku, nikdo tomu nemůže uvěřit. Skupina spolužáků se vydává na pátrání, aby přišla na to, co se vlastně stalo. I když se určitě nevyhneme klasickým středoškolským klišé, vůbec to nevadí. Jako předloha sloužil Archie komiks (komiksy pro mladé a teenagery), který je plný mysteriózna, dramatu a skutečně tíživé atmosféry. Podobnou atmosféru z komiksů se podařilo tvůrcům přenést i na obrazovky. Vy si tedy skvělou atmosféru a super postavy užijete už od pilotní epizody až po skvělý závěr.

Parks and Recreation

Seriál Office předpokládám znáte. I v Česku se vysílalo něco podobného, Kancl, který byl remakem amerického Office, který je remakem britského Office (samá originalita). Fiktivní dokument o papírenské společnosti se stal klasikou. Tvůrci americké verze se rozhodli udělat ještě jeden projekt, Parks and Recreations, který je velmi podobný, ačkoli ne až tak známý. Dokumentární formou prezentované oddělení Parků a zeleně ve městě Pawnee ukazuje běžné starosti zaměstnanců. Zachoval se klasický trademark předchůdce, jako jsou trapné situace, hovor na kameru či zdlouhavé výmluvné pohledy. I když se v první sérii tvůrci pouze hledají a zkoušejí limity, od druhé nastupuje čistá genialita v podání skvělých hlavních protagonistů, jako Amy Poehler, Rashida Jones, Chris Pratt, Aubrey Plaza, Nick Offerman, Aziz Anssari, Louis C.K či Robert Lowe.

11.22.63

Přemýšleli jste někdy, jak by svět vypadal, kdyby se atentát na amerického prezidenta J. F. Kennedyho nikdy nestal? Odpověď na tuto otázku lze nalézt v mysteriózním thrilleru na motivy knihy Stephena Kinga (originální název Dallas 63) a producenta J. J. Abramse. A pokud vám tyto informace ke zhlédnutí nestačí, tak hlavní roli ztvárnil James Franco, který jako středoškolský profesor našel portál do minulosti. Minulost se však jen tak lehce nedá změnit. A pokud vám ani toto stále nestačí a vy stále přemýšlíte, zda dát seriálu šanci, musíte vědět, že jde o skvělou retro minisérii, která kvůli formátu pouhých 8 epizod ani na chvíli nezpomalí. Pořádná jízda od začátku do konce, a těch pár hluchých míst s radostí odpustíte. A aby toho nebylo málo, zde je i naše recenze, která vám podrobněji vysvětlí, proč je seriál super.

 

Black Books

Třešnička na závěr. I když je toto seznam méně známých seriálů, o tomto jste už pravděpodobně slyšeli. Tady i od nás. Ruku na srdce, kdo z vás si ho ale také stihl zhlédnout? Asi málokdo, což je velká chyba. Britský seriál Black Books patří mezi nejlepší komediální kousky vůbec. Hlavní roli flegmatického majitele knihkupectví si zahrál irský komediant Dylan Moran. První série vyšla už v roce 2000 a okamžitě se zařadila mezi klasiku. Typičtější britský humor byste jen těžko hledali. Samozřejmě, nemusí to sednout každému, ale při skromném rozsahu 6 epizod po 24 minutách (3 série), se to dá přežít. A časem, zda chcete nebo ne, se vám seriál dostane pod kůži. Věřte mi, vím o čem mluvím.

Tolik k našemu seznamu. Zkouškové období je ještě velmi dlouhé, a proto věřím, že každý z vás si něco vybral. Pokud víte o nějakém skvělém seriálu, který jsme zde nezmínili a hodil by se na dlouhé večery namísto učení, klidně můžete přispět do naší diskuse. Určitě to pomůže mnohým studentům, jakožto i milovníkům kvalitních seriálů.

Domů
Sdílet
Diskuse