Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2017 13:02
Čas čtení 0:00
Marek R.

Fanoušci Legie Varšava si choreem připomněli Varšavské povstání, během něhož nacisté zabili 160 000 bezbranných civilistů

SPORT
Uložit Uložené

Poláci na minulost nezapomínají.

Fanoušci Legie Varšava jsou známí svými perfektními choreografiemi, o čemž se přesvědčila dříve i samotná UEFA, jejíž věnovali vzkaz a ve včerejším zápase předkola Ligy mistrů opět ukázali, čeho jsou schopni. 1. srpna, tedy den před samotným zápasem, si totiž v Polsku připomínali vypuknutí Varšavského povstání. Šlo o ozbrojené povstání zorganizované polskou povstaleckou organizací Zemská armáda v nacisty okupované Varšavě. Propuklo 1. srpna 1944 a jeho účelem bylo osvobodit Varšavu pokud možno ještě před příchodem Rudé armády a pomocí existující a fungující legitimní státní správy tak znemožnit ustanovení komunistické vlády orientované na Stalina.

Povstání však nemělo naději na dlouhodobý úspěch bez pomoci zvenčí, nacisté se také dozvěděli o povstání těsně před jeho vypuknutím, takže se stihli včas zorganizovat či zajistit klíčová místa. Heinrich Himmler nakázal, aby bylo město zničeno a obyvatelstvo vyhlazeno. Bohužel, tyto rozkazy se podařilo nacistům splnit. Bylo jedno, zda se člověk zúčastnil povstání, obyvatelstvo bylo masakrováno bez výjimky a umírali tak například v ruinách města i malé děti či dokonce novorozenci. I kvůli takovým bezcitným zvěrstvům odpor povstalců stoupal a podařilo se jim způsobit značné ztráty na straně nepřítele, ale ani to nestačilo. Povstání končí 2. října toho roku vítězstvím Německa. O život přišly tisíce povstalců, asi 160 000 až 200 000 bezbranných civilistů a kolem 700 000 obyvatel bylo vyhnáno z města, které bylo zničeno.

A protože Poláci na minulost nezapomínají, rozhodli se fanoušci Legie připomenout zvěrstva nacistů před zápasem proti Astaně. Co se týče samotného zápasu, Legia sice vyhrála 1:0, ale v Kazachstánu prohrála 1:3, takže nakonec nepostupuje.

Domů
Sdílet
Diskuse