Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2017 14:35
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Pražské chytré lavičky by mohly brzy doplnit i chytré lampy nebo chodníky. Naše metropole se snaží zapadnout do konceptu smart city

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kvalita života v hlavním městě může být díky digitálním technologiím zase o něco zlepšena.

Praha se nechává inspirovat příkladem z Londýna a aktivně přemýšlí, jakým způsobem město modernizovat a zajistit jeho obyvatelům i návštěvníkům kvalitní infrastrukturu. Nedávno byly na různých místech v centru metropole instalovány tzv. chytré lavičky, které umožňují bezplatné připojení k internetu, stejně jako tomu je na některých tramvajových zastávkách. Náměstek ministerstva pro mezinárodní obchod Greg Hands nyní prozradil, že by v Praze rád viděl další vychytávky. Měl by se zvýšit počet chytrých lamp, které kromě Wi-Fi připojení umožňují také dobíjení elektromobilů a elektrokol nebo měří kvalitu ovzduší a měly by tak přispět ke zlepšení kvality životního prostředí.

Dalším návrhem je, po vzoru Londýna, instalace technologie Pavegen do pražských ulic. Jedná se o chytrý chodník, který generuje energii z chůze. „Je to britský vynález. Zkrátka jdete po ulici a energie, která vzniká z vašich kroků, pomáhá zásobovat lampu elektřinou,“ řekl Hands.

Pražští radní se nechávají inspirovat britskou metropolí z toho důvodu, že toho mají tato dvě hlavní města mnoho společného. „Nejsou tu široké bulváry jako třeba v Berlíně nebo Moskvě, obě města jsou více sevřená, musíme proto přemýšlet nad tím, jak toho využít,“ podotkl dále Hands.

Veškeré návrhy jsou městem projednávány z hlediska konceptu Smart Prague. Ten se dlouhodobě zaměřuje na úpravu a zlepšení kvality života v Praze v několika různých směrech – mobilita, chytré budovy a energie, turistický ruch, zpracování odpadů a datová oblast.

Domů
Sdílet
Diskuse