Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2017 15:36
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

A co říká herec na svůj nový účes?

Dny do příchodu velkolepé premiéry komiksovky Thor: Ragnarok se odsypávají pomalu, ale jistě. Po synopsi a poznání se s postavami jsme dostali i plnohodnotné trailery a velkou porci promo obrázků či plakátů, takže v tomto směru máme film celkem značně pokrytý. Naskýtají se však otázky ohledně časové linie či samotného zasazení snímku do rozjetého marvelovského univerza. Pokud patříte mezi ty, kteří kladou důraz na detaily nebo je už jen z principu zajímá samotný komiksový svět, možná jste narazili na pár nejasností - univerzum má problémy už s výše zmíněnou časovou linií, která nemusí dávat jasný smysl. Otázkou je, zda se fanoušci o tento problém zajímají, nebo jim to je na druhou stranu prakticky jedno a rádi si užívají jednotlivé projekty naplno bez zbytečného hloubání.

Pravdou je, že každý rok v kinech vidíme několik filmů Marvelu, které se odehrávají vždy v jiném období. Jako příklad si můžeme uvést snímky Incredible Hulk, Thor či Iron Man 2, které se odehrávají v podstatě ve stejném čase, ačkoli se v kinech promítaly v tříletém rozpětí. A sladění jednotlivých příběhů dá tvůrcům někdy docela zabrat. Nás však zajímá třetí Thor a jeho zasazení v této pomyslné časové rovině. Víme, že se Asgarďan nějaký čas toulal po vesmíru a Civil War prakticky vynechal, protože jsme jeho postavu viděli jen v komickém promo videu o jeho soužití s kamarádem Darrylem, které s dějem vůbec nesouviselo.

Co však na zasazení projektu Thor: Ragnarok do MCU řekli zmatení tvůrci? „Film se neodehrává pět minut po Ultronovi. Spíše o pár let později (odhadujeme asi dva roky). A probíhá, no... těžko říct. Události na časové linií se odehrávají jedna na druhé, především ve Fázi 3. Nejsou tak logicky propojeny jako Fáze 1. Thor je zasazen do určitého období spolu s Civil War či Spider-Man: Homecoming.“

Dějová linie však není jediným problémem MCU. Spolu s vydáním první ukázky třetího Thora se naskytla otázka, jak se Hulk dostal do vesmíru dříve, než samotný Thor. Pojďme však pěkně popořadě. Film se otevírá sekvencí, v níž vidíme Thora drženého jako vězně v Muspelheime. Ten se však překonáním ohnivého démona dostane ze spárů vůdce jménem Surtur a vrací se na Asgard po tom, co se doslechne o zvláštním a problematickém vládnutí svého otce Odina, jen aby zjistil, že jde ve skutečnosti o Lokiho. Asgard se stane ohroženým a zranitelným, což využije mocná Hela, bohyně smrti, ve svůj prospěch. Mezitím přeskakuje z planety na planetu - Thor ve spolupráci s Lokim se vydávají za Doctora Strange a následně je Thor uklizen na Sakaar, kde je přinucen bojovat s Hulkem. Toho vítá jako svého kamaráda.

Při sledování Civil War jste si asi všimli, že chybí nejen Thor, ale i Hulk. Nebezpečný Hulk má v tomto čase rozjetou vlastní dějovou linii a je pravda, že od jeho posledního boje uběhly přibližně dva roky. Po skončení velkolepého a epického souboje s Ultronem jsme viděli Hulka sedícího v Quinjete, kterému byl adresován telefonát od Black Widow. Hulk odpověděl, ale ani hřejivá slova ho nepřiměla k tomu, aby se vrátil a místo toho odstřihl linku a vydal se pryč do neznáma.

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?
Zdroj: Marvel/Disney

Obrázek s ostříhanými Thorem oděným do gladiátorského kostýmu asi více z vás napoví, kam se to Hulk dostal. Jak je však možné, že se Quinjet dostal tak daleko od domovské planety? Sakaar je sice vzdálený, ale odpověď na tuto otázku nám velmi pravděpodobně leží před očima celou dobu, a to rovnou v traileru.

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?
Zdroj: Marvel/Disney

Dobře si prohlédněte oblohu Sakaaru nad arénou a všimněte si červí díry, které jsou jakýmsi otvorem pro vesmírný odpad dopadající právě na povrch této planety. Thor se na ni dostal právě touto cestou a nám je více než zřejmé, že Hulk narazil na podobnou cestu, ačkoli to mohlo být nechtěně. Červí díry nejsou pro MCU ničím výjimečným, o čemž jste se mohli přesvědčit už ve více předešlých filmech. A přestože jsme na určité věci zvyklí, na druhou stranu nás však čeká změna. Thor: Ragnarok, tedy především jeho konec, má být pro Thora jako postavu klíčovým. Říká se, že se dostaneme do bodu, odkud není návratu. Co to ale znamená? Trailery a ukázky přece vypadají jako barevné komiksové dobrodružství.

Režisér Taika Waititi a stejně tak vedení Marvelu k Ragnaroku přiřazují slova jako apokalypsa, nebo smrt bohů MCU - s ukončením Fáze 3 se to jako celek pobírá k novému zítřku. Stejnou vizi má i Waititi, který říká, že když je Thor ve svém filmu hotový, stává se z něj úplně jiná postava, než jakou jako fanoušci známe. Takže můžeme bezesporu říci, že Ragnarok bude změnou u přinejmenším jednoho z Avengerů. Thor v prvním aktu snímku přijde o své schopnosti a i když se bude děj formovat podle klasické superhrdinské formulky, zbývá nám dumat nad tím, jak Thor dokáže zabránit Ragnaroku, tedy výše představené smrti bohů. Závěr zůstává otázkou a bude jedním z můstků k dvojici filmů Avengers, respektive připravované Fázi 4.

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?
Zdroj: Marvel/Disney

Waititi se s fanoušky podělil i o svůj osobní náhled: „S Thorem nastane mnoho různých věcí. Vím, že spoustu lidí chtělo vidět námět Ragnaroku i na velkém plátně. A velké množství z nich chce poznat jeho pravý význam i ve filmovém zpracování. Pro mě je to celé jako rozkládání skládačky a její následné stavění, ale už v odlišném stylu. Do Ragnaroku jsem v podstatě dal velkou část sebe sama. Myslím tím to, co děláme s naší hlavní postavou a příběhem samotným. Ale z určité perspektivy je výsledek této přeměny mnohem zajímavější a vzrušující. Z něj už nebude možnost vrátit se zpět.“

MCU toho v průběhu let udělalo skutečně mnoho, ale pravdou je, že se vyhýbá dramatu jako takovému a romantické vztahy trochu klade bokem. Ano, dostali jsme sice sladkou vsuvku mezi Natashou Romanoff a Hulkem, avšak nás zajímá i vztah Thora a jeho přítelkyně Jane Foster (Natalie Portman). Spolu jsme je už hodnou chvíli neviděli, ale je třeba uznat, že tvůrci myslí i na odvrácenou stranu mince. V Ragnaroku bychom se měli dozvědět, proč se pár rozešel a jak vypadá jejich vztah nyní. Musíme ale doplnit, že Thor je z Valkyrie ve třetím filmu víc než jen očarovaný a po jednom z rozhovorů s Chrisem Hemsworthem jsme zjistili následující:

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?
Zdroj: Marvel/Disney

„Je to jakoby Thor potkal svého hrdinu! Je do ní šíleně zamilovaný - díky její historii a vlastně i kvůli faktu, že je Valkyrie. Ale je to krásná žena a Thor se s ní cítí trochu nesvůj. Pokud by chtěla, dokáže si jej podat jako nikoho. S Jane to byl však trochu jiný případ. Myslím tím zcela odlišnou náklonnost a lásku. Takže i tato myšlenka byla jednou z těch zařazených v kolonce 'Jak můžeme tohoto Thora odlišit od těch předešlých?'“ I zde je viditelné, že tvůrci mají úmysl nasměrovat Thora na jinou cestu a nekroužit kolem téhož příběhu s téměř totožnou zápletkou.

Natalie Portman si je jistá, že s Thorem skončila na plné čáře. Thor má jednoduše zájmy někde jinde a toto je jedna z cest, jak uzavřít předešlý vztah. Koneckonců, Valkyrie může být postavou, kterou filmová série Thora potřebuje. Jak bude informace o rozchodu určena divákům a fanouškům? Podle Hemswortha a Portman to bude docela zábavné, což v nás vzbuzuje jednak zájem ale i různé otázky: „Ehm, bylo to... byla to slušná zábava mluvit o tom, jak by se vztah s Jane mohl ukončit (smích).“

 

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?
Zdroj: Marvel/Disney

Podotkněme ale, že Taika Waititi je režisérem, který preferuje komedii (což potvrdil v rozhovoru samého s sebou, ale také v jeho předešlých projektech), než by se měl vydat do dramatických vod. Ukázky hovoří jasnou řečí - Thor: Ragnarok bude barevnou a zároveň odlehčenou komiksovkou plnou zábavy, čili je více než jasné, že se rozchod s Jane nebude nést v slzách. Interpretovat si to už můžete podle sebe. Nakonec, když pracujete s herci jako Mark Ruffalo, Jeff Goldblum, Chris Hemsworth či Tom Hiddleston, nemluvě o postavách, které hrají a o tom, v jakém vtipném světle se ukázaly v předešlých filmech, musíte jednoduše počítat s tím, že dojde především na humor.

Chris Hemsworth však není hercem, který se stal hvězdou ze dne na den. Často na sobě tvrdě pracoval a Thora si nakonec zahrál osmkrát, k čemuž byla nutná řádná fyzická proměna. Předpokládá se, že Ragnarok má velké šance překročit miliardu dolarů a Chris na tuto roli jedl denně asi každé dvě hodiny. Jeho svaly s proměnami začínají mít problémy, což vyústilo až k jejich samovolnému třesu, čehož si všímá i samotný herec. V jednom rozhovoru na tuto poznámku odpověděl, že se chovají, jakoby měly vlastní mysl. Herec před natáčením cítil určitou formu strachu, ale ten se probíjel s pocitem sebevědomí. A co jeho vlasy? Ostříhaný Chris musel nosit asi v 30 % celkového času natáčení paruku, co nepatřilo mezi „jeho nejšťastnější dny“, protože kvůli nim musel vstávat o páté ráno.

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?
Zdroj: Marvel/Disney

Thor: Ragnarok se dovalí do sálů kin již brzy a naše očekávání jsou značně vysoká. Doufáme, že se budeme v kinech bavit i my, a to už při premiéře, která nás čeká 2. listopadu 2017. Více informací o Thorovi najdete již tradičně v tomto vlákně. Nezapomeňte si prohlédnout sbírku čerstvých plakátů a na samotný závěr připojujeme i IMAX plakát, který spatřil světlo světa teprve nedávno.

Svět Marvelu: Jak se Hulk dostal na planetu Sakaar, do jakého časového období je zasazen třetí Thor a kdo bude jeho nová láska?
Zdroj: Marvel/Disney
Domů
Sdílet
Diskuse