Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2017 12:36
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Co se v Česku googlilo v roce 2017? Zjišťovali jsme, jak si vyrobit máslo, zajímal nás i Kajínek a účtenková loterie

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Pojďme se tradičně na konci roku podívat, co se u nás vyhledávalo ve velkém aneb rok 2017 pohledem Google Trendů.

Google vyhledávač je neodmyslitelnou chytrou pomůckou nás všech. Ať už vyhledáváme důležité informace do školy, nebo jen zabíjíme čas monotónním stalkováním celebrit, bez tohoto vševědoucího nástroje se zkrátka neobejdeme. Blíží se konec roku 2017, proto určitě bude zajímavé podívat se na jeho průběh perspektivou naší zvědavosti. Co Češi vyhledávali v téměř uplynulém roce nejčastěji? Po jakých informacích se v Česku bažilo úplně nejvíce? Odpověď získáme velmi rychle pohledem na žebříčky v Google Trendech

Co se v Česku googlilo v roce 2017? Zjišťovali jsme, jak si vyrobit máslo, zajímal nás i Kajínek a účtenková loterie
Zdroj: pexels.com

A i tento jediný pohled v nás zcela určitě vyvolá tradiční nostalgii. Jednotlivé kategorie totiž dokonale představují ty nejdůležitější události posledního roku. Vzpomeneme si na sportovní vítězství i prohry, máslovou krizi, volby, kampaň #metoo nebo ztráty z řad českých i světových umělců. Zkrátka rok 2017 jako na stříbrném podnose.

Trendy roku

První kategorie představuje ty vůbec největší pojmy ve vyhledávání na českém Googlu v roce 2017. Na špici se tyčí volby, které zažily největší boom na začátku podzimu. Následuje uplynulé Mistrovství světa v hokeji a účtenková loterie, jenž nás měla nalákat ke sbírání nákupních účtenek a získala si své příznivce i odpůrce. Další dvě příčky patří oblíbeným supermarketům - v září a říjnu jsme vyhledávali  Lidl e-shop a penny hru. Druhá příčka žebříčku se nese ve jménu nejnovějších iPhonů nebo fenoménu fidget spinnerů.

Události roku

Událostem roku opět vládnou volby, MS v hokeji i účtenková loterie. Zajímaly nás ale také další významné sportovní akce a události – Wimbledon, Tour de France, Australian Open, Velká pardubická nebo MS v atletice. Je zřejmé, že nejsme jen národem pivařů a kuřáků, ale zejména sportovních nadšenců a vlastenců. A milovníků nákupů. Podle Googlu jsme. v listopadu vyhledávali také black friday, abychom zjistili, kde najdeme ty nejvýhodnější ceny.

Místní osobnosti 

Králem této kategorie se na českém Googlu stal Jiří Kajínek. Omilostněný vězeň prezidentem republiky v nás vyvolal řadu otázek i vlnu neobyčejně vysokého zájmu. Předčil dokonce i právoplatného krále českého internetu Kazmu. Kazmova One Man Show má ale na svědomí další nejvyhledávanější osobnost. Není jí nikdo jiný než herec Karel Ondrka, který naprosto věrně ztvárnil podivína s Tourretovým syndromem, slepicí jako domácím mazlíčkem, rakví místo klasického dvojlůžka a netradiční náklonností ke starším ženám. Legendární epizoda pořadu Prostřeno! ovládla Česko na jaře tohoto roku.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Dále nás zajímali političtí představitelé jednotlivých stran, z nichž nejvíce vynikali předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda SPD Tomio Okamura. Nezapomínali jsme ani na nejrůznější historické osobnosti. Letos se do první desítky dostala Olga Hepnarová, Milada Horáková nebo Lída Baarová.

Světové osobnosti

Ze zahraničních osobností googlili Česi nejvíce Kevina Spaceyho. Hvězdě seriálu House of Cards se osobní domek z karet zcela zhroutil po sérii skandálních nařčení ze sexuálního obtěžování. Herec, který zároveň v letošním roce přiznal, že je gay, na uplynulý rok bude vzpomínat s hořkou pachutí v ústech. Jaká jsou další jména v tomto žebříčku? Niki Lauda, Emanuel Macron, Edie Murphy, Floyd Mayweather nebo například Mia Goth. O všech jsme se chtěli dozvědět něco více.

Loučení

Stejně jako každý rok, i letos nás opustila řada výjimečných a nezapomenutelných jmen světa umění, sportu i politiky. Nejvyhledávanější osobností, která v roce 2017 se v rámci českého Googlu vyhledávala nejvíc, se stala zpěvačka Věra Špinarová. V našich hledáčcích se bohužel octl také frontman skupiny Linkin Park Chester Bennington, který svůj život dobrovolně ukončil v červenci tohoto roku. Následují další známá jména – raper Lil Peep, herci Jan Tříska, Květa Fialová, Jaroslav Šmíd nebo fotbalista František Rajtoral

Jak, co a kdo?

Další kategorie Google Trendů se jednoduše zmiňují o tom, s čím potřebovali Češi nejvíce poradit. Jak, co a kdo? Nejzvídavější část žebříčku nám prozrazuje, které pojmy nám nedaly spát, jaké recepty jsme se chtěli naučit nebo jaké zapeklité věcičky jsme potřebovali vyrobit.

Svět

Také ve světovém kontextu nám Google odhaluje, které události, fenomény a osobnosti vládly roku 2017. Celá planeta s napětím a strachem sledovala na podzim ničivé následky hurikánu Irma, který udeřil na Floridě, Kubě, Portoriku, Bahamách a dalších místech. Obřím trendem se letos stala manipulace s virtuální měnou Bitcoin. Opět nechybí ani hojné vyhledávání spojení iPhone X nebo Kevin Spacey. 

Doporučeno
Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub 22. března 2024 9:00

Nejvyhledávanějším filmem na světovém Googlu je horor It, jehož nová filmová adaptace vyvolala panický strach z klaunů i v těch, kteří je ještě před zhlédnutím filmu milovali. K dalším nejvyhledávanějším filmům patří roztomilá pohádka Kráska a Zvíře s Emmou Watson, válečný Dunkirk nebo muzikál La La Land

Hudební scénu, zcela nepřekvapivě i v Google vyhledávání, pohltil hit Despacito. Portorický zpěvák si Luis Funsi svými španělskými rýmy naprosto získal všechna světová rádia, YouTube i slyšící ústrojí stovek milionů fanoušků. Se svým novým albem bodoval také Ed Sheeran.

Pravděpodobně trochu smutné prvenství patří zpěvačce Ariana Grande a kapele Linkin Park v kategorii zpěváků a hudebních skupin. Události spojené s bombovým útokem na koncertě popové hvězdy v Manchesteru zkrátka zasáhly celý svět. Stejně jako už jednou zmiňovaná sebevražda zpěváka Chestera Benningtona. 

Rok 2017 byl opět jedinečný. Byli jsme svědky řady těžkých a ničivých událostí – od živelných katastrof, teroristických útoků nebo ztrát velikých talentů. Zároveň jsme ale opět dokázali vytvořit spoustu nových, lepších, užitečných a dobrotivých věcí, které dokáží vyvážit to špatné. I tento rok zůstal v rovnováze a nám nezbývá než doufat, že ten příští bude zase o kousek lepší.

A pokud vás zajímají další statistiky vyhledávače Google, velice jednoduše si je můžete prohlédnout zde. Stačí nastavit potřebná kritéria a rychle se dozvíte, co zrovna vládne internetu.

Domů
Sdílet
Diskuse