Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. února 2018 22:09
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Legenda je zpátky: Banánová Nokia 8110, která se objevila i v Matrixu, se po letech vrací na trh

TECH
Uložit Uložené

Nejdřív to byla Nokia 3310, teď přišla řada na model 8110. Finský výrobce mobilních telefonů pokračuje v oživování legend ze své historie a potěší i relativně nízkou cenovkou.

Pro všechny milovníky retro výrobků si finská společnost Nokia připravila velmi milé překvapení. Tím není nic jiného než znovuoživení legendárního modelu Nokia 8110, který si pro svůj charakteristický tvar vysloužil přezdívku „banán“ a který si mnozí filmový fanoušci možná pamatují i z krátké scény ze snímku The Matrix.

Mobil si svoji premiéru odbyl v roce 1996, kdy patřil mezi luxusní sortiment a kromě stylového designu se vyznačoval na svoji dobu také pokročilými funkcemi. A nyní, po dlouhých dvaadvaceti letech, se o slovo hlásí opět.

Není to však poprvé, kdy se značka rozhodla na trh vrátit kultovní mobil ze svého bohatého portfolia. V minulosti totiž vydala i novodobou verzi typu 3310 a podobně jako v jejím případě se má nová Nokia 8110 4G sice nést v duchu svého původního modelu, ale zároveň představuje i různé moderní prvky.

Vychutnejte si představovací video

Staronový model si již na první pohled zachovává svůj typický prohnutý tvar a výsuvný kryt klávesnice. Přístroj poběží na dvoujádrovém chipsetu platformy Qualcomm 205 s taktem 1,1 GHz a využívá operační systém KaiOS (Smart feature OS), díky kterému má být mimo jiné zajištěn například usnadněný přístup na Facebook. Nebude však chybět ani Twitter, Google Mapy nebo třeba funkce Google Assistant. A ano, těšit se můžete i na oblíbeného hada.

Mobilní telefon dále nabídne 2,4" barevný displej s rozlišením 320 × 240 pixelů, baterii o kapacitě 1 500 mAh a 4GB interní paměť. Přesné rozměry činí 133 × 49 × 14,9 mm a na váze má model přesně 117 gramů. Na těle mobilu se nachází 3,5mm konektor jack nebo nabíjecí microUSB, na zadní straně se zase ukrývá dvoumegapixelový fotoaparát. O přístup na internet pak stará síť 4G a podle dostupných informací má telefon fungovat i jako Wi-Fi hotspot.

Zmiňovaná scéna z filmu The Matrix, v níž se legendární telefon objevuje

Uvedení Nokie 8110 4G na celosvětový trh je naplánováno na květen (máj) letošního roku a na výběr budeme mít ze dvou základních barevných provedení – klasické černé a banánově žluté. Telefon bude navíc k mání za docela sympatickou cenovku ve výši 79 eur, v přepočtu tedy za přibližně dva tisíce korun. Měli byste o moderní provedení někdejší legendy zájem i vy? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse