Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2018 15:27
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Mezi dolarové miliardáře se dostalo šest Čechů. Jak velké jsou jejich majetky a jak se k nim dostali?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I v letošním roce je nejbohatším Čechem Petr Kellner. Magazín Forbes mu určil 88. příčku ve světovém žebříčku.

Magazín Forbes každoročně uveřejňuje seznam nejbohatších lidí světa. V loňském roce označil počtvrté po sobě za nejmajetnějšího muže planety Billa Gatese. Na druhém místě byl investor Warren Buffet a na třetím majitel Amazonu Jeff Bezos.

Během minulého roku však poslední jmenovaný skutečně zabral, polepšil si o neuvěřitelných 39 miliard a letošnímu seznamu tak kraluje on. S majetkem 112 miliard dolarů (cca 2,3 bilionu korun) se stal prvním miliardářem, které překonal magickou hranici 100 miliard USD.

Počet dolarových miliardářů stoupl na 2208 osob ze 72 zemí. Jejich majetek je dohromady 9,1 bilionu dolarů, přičemž letos obsahuje 259 nováčků. Mezi dolarové miliardáře se letos, stejně jako v minulém roce, dostalo šest Čechů. Přibližte si s námi původ a hodnotu jejich majetků. 

Pavel Tykač (1,3 miliardy dolarů)

Majitel těžební společnosti Czech Coal absolvoval ČVUT. Své podnikání začal v 90. letech, kdy založil společnost Vikomt. Tuto firmu operující v počítačovém průmyslu později prodal a pomohl založit finanční skupiny Motoinvest. Postupem času se přeorientoval na energetiku, v roce 2006 koupil poloviční podíl v Mostecké uhelné a o tři roky později ovládl těžební společnost celou. Dnes je díky tomu jeho majetek odhadován na 26,6 miliardy korun.

Daniel Křetinský (2,6 miliardy dolarů)

Tento muž je veřejnosti znám především jako spolumajitel fotbalového klubu AC Sparta Praha. Svoji cestu k penězům však započal v roce 1999, kdy začal pracovat pro investiční skupinu J&T. O čtyři roky později se stal partnerem společnosti, což mu otevřelo cestu k vysokým finančním ziskům. V roce 2009 se stal majoritním vlastníkem skupiny Energetický a průmyslový holding, a.s. (EPH), která působí v šesti evropských státech. Mezi dolarové miliardáře se poprvé zařadil v loňském roce. Letos je jeho majetek odhadován na 53,2 miliardy korun. 

Radovan Vítek (2,9 miliardy dolarů)

Vítek se do vod podnikání vrhl už v mládí. Vzestup na vrchol mu však přinesla až kupónová privatizace Východoslovenských železáren, Slovnaftu a Restitučního investičního fondu. Přelomový pro něj byl i rok 1997, kdy takticky ovládl spotřební družstvo tak, že si najal 300 sociálně slabých občanů, nových členů družstva.  V současnosti je majitelem realitní skupiny CPI a drží majetek v hodnotě 59,3 miliardy korun.

Karel Komárek (3,2 miliardy dolarů)

Vlastník skupiny KKCG, kterou založil v roce 1995. Ta soustřeďuje své aktivity na ropu a zemní plyn, průmysl a investice. Podnikat začal s pomocí svého otce a v průběhu let si vybudoval impérium. Díky tomu mu časopis Forbes přiřkl majetek v hodnotě 65,4 miliardy korun.

Andrej Babiš (4,6 miliardy dolarů)

Současný premiér v demisi započal svoji cestu k pohádkovému bohatství v roce 1993. Už tehdy založil Agrofert, který má pod sebou v současnosti přes 200 firem napříč Českem a Slovenskem. Na podzim roku 2011 založil hnutí ANO, se kterým od té doby boduje v politice. V roce 2013 koupila jeho společnost také mediální skupinu MAFRA. Andrej Babiš v současnosti disponuje 94 miliardami korun.

Petr Kellner (15,5 miliardy dolarů)

Suverénně nejbohatším Čechem je právě tento rodák z České Lípy. Podle nového žebříčku 88. nejbohatší muž světa si na své přišel díky Prvnímu privatizačnímu fondu (PPF), se kterým naplno využil výhody kupónové privatizace. Už v 90. letech se mu díky tomu podařilo ovládnout přes 200 firem, jejich hodnota činila přibližně 5 miliard korun. V roce 2011 Kellner pronikl na český bankovní trh se společností Air Bank. V minulosti ovládal například také televizi lNova. Jeho majetek činí 317 miliard korun.

Domů
Sdílet
Diskuse