Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2018 16:15
Čas čtení 0:00
Jakub Hvozdovič

Atlanta je jedním z nejlepších seriálů posledních let, který tě královsky pobaví, dojme, ale i vystraší

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Domácímu divákovi málo známá seriálová pecka si zaslouží mnohem více pozornosti.

Jméno Donald Glover byste jako fanoušci moderní popkultury měli v roce 2018 dozajista znát. Nedávno se představil v nejnovějším zářezu ze Star Wars univerza o Hanu Solovi, kde zosobnil mladého Landa Calrissiana (přičemž existuje šance, že v budoucnu dostane jeho postava vlastní spin-off), a to samozřejmě není všechno.

Objevil se v Spider-Man: Homecoming a jeho malá role naznačuje, že se stane součástí MCU jako záporák Prowler. Dále jste ho mohli vidět v Marťanovi či Magic Mike XXL a neznámý vám určitě není ani komediální seriál Community.

K tomu všemu má pod svým uměleckým aliasem Childish Gambino na kontě (mimo jiné) jeden z nejlepších songů a videoklipů roku.

Co však mnoho našinců přehlíží, je jeho vlastní seriál produkovaný pod televizí FX s názvem Atlanta, který rozhodně stojí za to. Za první sérii má doma dva Zlaté glóby a dvě ocenění Emmy. Ptáte se proč?

Protože disponuje vynikajícími postavami a našlapaný humorem, který se nebojí být pořádně morbidní. Všechno to vyvažuje emočně silnými scénami a v jistých částech dokáže být i surrealistický, metaforický a úderný.

Cizí mu přitom nejsou ani hororové prvky a vy už jen podle tohoto popisu tušíte, že vůbec nejde o obyčejný seriál. K tomu si připočtěte skvělou režii, famózní herecké výkony, přibližně půlhodinové epizody a o zábavu máte postaráno.

Atlanta je jedním z nejlepších seriálů posledních let, který tě královsky pobaví, dojme, ale i vystraší
Zdroj: FX Networks

Příběh sleduje partičku mladých lidí z chudších čtvrtí Atlanty. Alfred „Paper Boi“ Miles (Brian Tyree Henry – Boardwalk Empire) je začínající raper, který nahrál pořádný hit a lidé si ho pomaličku začínají všímat.

Každý správný raper však potřebuje manažera. Této úlohy se snaží zhostit Alův bratranec Earnest „Earn“ Marks (Donald Glover), ale sám nemá žádné kontakty či znalosti o chodu hudebního průmyslu.

Earnovi navíc komplikuje život fakt, že jeho prioritou není jen kariéra jeho bratrance, ale i jeho dcerka Lottie a bývalá přítelkyně Vanessa Keefer (Zazie Beetz – Deadpool). Stálou partu následně uzavírá věčně zamyšlený kliďas a konspirátor Darius (Lakeith Stanfield – Get Out, Selma).

Bojíte se, že je seriál pouze o drsném životě amerického rapera? Mohu vás ujistit, že se mýlíte. Alfredova a Earnova kariéra slouží pouze jako materiál, který spojuje všechny postavy na obrazovce a ve skutečnosti je pořádně v pozadí. Skvělá hip-hopová hudba sice doplňuje atmosféru (přičemž si v seriálu zahráli například hvězdní Migos), ale příběh jako takový se točí kolem lidí, jejich emocí a života.

Osobně se mi ještě nestalo, abych si během první desítky půl hodinových epizod dokázal tak oblíbit lidi, o kterých toho v podstatě víme strašně málo. Atlanta skrývá hned několik tajemství, která jsou nám pomaličku dávkována a která nebyla dosud zodpovězena. 

I tak však děj pomalu a metaforicky odkrývá své karty, přičemž vás někdy zasáhne přímo do srdce. Jako příklad může kromě jiných sloužit osmá epizoda, vzdávající úctu Alfredově – a pravděpodobně i hercově – mrtvé mámě. Ta je i přes svou komornost neuvěřitelně silná a nabitá dojemnou symbolikou.

Atlanta je jedním z nejlepších seriálů posledních let, který tě královsky pobaví, dojme, ale i vystraší
Zdroj: FX Networks

Seriál však nesjíždí do depresivní roviny. Jeho devízou je neuvěřitelně trefný a v mnoha případech i pořádně černý a morbidní humor. Ten perfektně komentuje společenské problémy dnešní Ameriky, konkrétně v bělošské, ale i v černošské komunitě.

Například sedmá epizoda první série s názvem B.A.N., ze které pochází i tato nezapomenutelná scénka. Jiným příkladem totální grotesknosti je epizoda, kde se Alfred snaží ostříhat u svého excentrického holiče Bibbyho.

Zajímavostí je, že první zmiňovaná epizoda totálně narušuje zažitý seriálový koncept a celá půlhodinka působí jako reálná show v televizi. Koncept však narušují i jiné části. Šestá epizoda druhé série zobrazuje Dariuse, který se snaží vyzvednout klavír u tajemného Teddyho Perkinse.

Nebudeme vám o ní nic bližšího prozrazovat, ale vězte, že šikovně pracuje s hororovými postupy a husí kůži nahánějícím napětím.

Seriálu dodává po technické stránce šmrnc i Gloverův dvorní fenomenální režisér Hiro Murai, se kterým Donald spolupracuje již několik let při tvorbě svých videoklipů. Mimochodem o tom, že jim to svědčí, se můžete přesvědčit například u klipu k Sweatpants, Sober nebo již zmiňovanému This Is America.

Kromě režie vyniká scénář, kde vše i přes svou občasnou šílenosti působí přirozeně. Postavy se drží při zemi ve velmi lidské a citově obnažené podobě.

Je těžké popsat, jak moc Atlanta narušuje očekávání diváka. Je třeba ji jednoduše vidět a užít si celé představení na vlastní oči.

Nemusíte se bát. Nemusíte být fanouškem hip-hopu, abyste ji dokázali strávit. Dokonce nemusíte být ani znalcem sociální situace ve Spojených státech. Stačí, když budete mít otevřenou mysl a necháte se unášet Gloverovým talentem.

Atlanta přináší nezapomenutelné postavy, které si zamilujete už po prvních epizodách, perfektně dávkovaný humor, neuvěřitelně osobní momenty, inteligenci a také části, na které budete vyjeveně zírat kvůli jejich formě či využitým žánrovým prvkům.

Doposud je venku 21 dílů rozdělených do dvou sérií, přičemž třetí zatím potvrzena nebyla, ale vzhledem k ohlasům diváků a kritiků ji dozajista můžeme očekávat. Zkuste dát Atlantě šanci a my vám garantujeme, že rozhodně neprohloupíte.

S klidným svědomím si ode mě seriál odnáší silných 8,5/10 za první sérii a rovných 9/10 za druhou, přičemž to po druhém zhlédnutí možná vyletí ještě o půl bodíku výše.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse