Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2018 19:34
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Šla si zaběhat na pláž a omylem překročila hranice s USA. Strávila 15 dní v záchytném centru pro imigranty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ke sportovní aktivitě si nevzala žádné doklady.

Když si devatenáctiletá Francouzka Cedella Roman vyrazila zaběhat podél západního pobřeží Britské Kolumbie, rozhodně nečekala, že příštích 15 dnů stráví v záchytném centru pro imigranty. 

Její běžecká trasa totiž vedla podél hranic se Spojenými státy, které dívka v jeden moment neúmyslně překročila. Měla tu smůlu, že se v okolí pohybovala pohraniční stráž, která ji okamžitě zadržela. 

Na její naléhání, že hranici překročila nevědomky a doklady si s sebou nevzala, protože si šla zaběhat, policie nedbala.

Oznámila jí, že ilegálně překročila hranice a odvezla přes 220 kilometrů jižně do záchytného centra pro imigranty Tacoma Northwest Detention Center

V běžeckém oblečení a bez dokladů zde byla podrobena procesu, kterým si projde každý ilegální imigrant. Byly jí prohledány všechny osobní věci a byla držena v místnosti se stovkou dalších „ilegálů“.

Její matka, u níž byla na návštěvě, za dcerou okamžitě vyrazila a donesla jí pracovní povolení a pas. Tak hladce to však nešlo.

Návrat Cedelly Roman musel nejprve potvrdit kanadský imigrační úřad, kterému to zabralo 15 dní. Do Kanady, v níž si šla zaběhat 21. května, se vrátila až 6. června

Médiím se k situaci vyjádřil Americký úřad celní a hraniční ochrany. Podle něj šlo o běžný postup, který platí pro každého, kdo ilegálně překročí hranici. Na neúmyslnost se nehledí. 

Domů
Sdílet
Diskuse