Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2018 15:44
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Sony představila nový foťák pro mobily s rozlišením 48 Mpx. Videa bude natáčet ve 4K při 90 FPS

TECH SONY
Uložit Uložené

Sony představila žhavou novinku. Tou je nový fotografický senzor pro mobilní telefony s rozlišením 48 Mpx, kterým společnost posunuje laťku zase o třídu výš.

Svět technologií jde neustále kupředu, hranice se posunují a největší firmy světa se předhání v tom, kdo vyrukuje s tou nejlepší vychytávkou. Právě to se nyní podařilo japonské společnosti Sony, která představila nový fotografický senzor, jaký podle slov samotného výrobce mobilní průmysl ještě neviděl.

Rekordní rozlišení

Drobný senzor s úhlopříčkou 8 milimetrů nese označení IMX586 a disponuje rekordním rozlišením 48 Mpx (8000 × 6000). Jak navíc společnost uvádí, velikost jednoho pixelu je pouhých 0,8 mikrometru (až donedávna měřil nejmenší pixel 1 μm). Díky tomu má být již brzy možné pořizovat snímky v kvalitě, jaká u chytrých telefonů zatím nebyla.

Zaostávat však senzor prý nebude ani při nedostatku světla. Snímači totiž nechybí ani filtr Quad Bayer, díky kterému mají vždy 2 × 2 pixely shodnou barvu (viz obrázek v galerii), čímž vzniknou pixely o velikosti 1,6 mikrometru a v takovém případě (tedy za špatných podmínek) se bude fotit v rozlišení 12 Mpx.

Pokud tedy Sony své sliby naplní, oproti běžným senzorům bychom měli poznat výrazný rozdíl, ať už fotíme kdykoliv během dne.

Videa ve 4K při 90 FPS

Kromě snímání extrémně detailních fotografií má však být díky novému senzoru taky vůbec poprvé možné nahrávat na smartphonech videa s rozlišením 4K při 90 snímcích za sekundu (oproti dosavadním 60 FPS). Videa s rozlišením 1080p se pak  budou nahrávat ve 240 FPS a videa s rozlišením 720p budou mít 480 snímků za sekundu.

Sony má v plánu začít rozesílat první vzorky mobilním výrobcům už v září (september) tohoto roku. Jejich cena byla stanovena na v přepočtu přibližně 600 Kč za kus. V prvních chytrých telefonech by se technologie měla pravděpodobně objevit někdy začátkem příštího roku.  

Domů
Sdílet
Diskuse