Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. srpna 2018 12:59
Čas čtení 0:00
Soňa M.

Brumbál vytvořil viteál a byl smrt sama. 10 šílených fanouškovských teorií o Harrym Potterovi tě vrátí o pár let nazpět

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Tajemství Hermionina kocoura a důvod, proč si Horace Křiklan myslí, že elixír lásky je nebezpečný? I na tyto otázky mají milovníci magického světa své odpovědi.

Lhal Albus Brumbál Harrymu o tom, co viděl v zrcadle z Erisedu? A proč Harry, Ron a Hermiona vůbec neměli být v Nebelvíru? Fanoušci vymýšlejí teorie o světě kouzelníků i jedenáct let poté, co se poslední kniha ze série o Harrym Potterovi objevila na pultech knihkupectví. Zde je deset z nich:

1. Znal Křivonožka Blacka a Pettigrewa?

Teorie vznikají i o na první pohled bezvýznamných postavách, jako je například Hermionin kocour Křivonožka. Někteří fanoušci si myslí, že Křivonožka byl domácím mazlíčkem Lilly Potterové.

K této teorii je dovedl dopis od Lilly pro Siriuse před její smrtí. Píše v něm, že Harry dostal létající koště od kmotra a téměř jím zabil kočku. Je možné, že ta kočka byla Hermionina Křivonožka?

Můžeme jen tipovat, ale když si ho Harryho kamarádka kupovala, řekli jí, že v obchodě je už celou věčnost. Velmi zvláštní bylo i to, jak rychle Křivonožka odhalila, že Prašivka alias Pettigrew je podvodník i to, že černý pes je ve skutečnosti Sirius Black. Je možné, že Křivonožka ve třetí knize jen poznala staré známé?

2. Albus Brumbál a vlněné ponožky

Další fanouškovská teorie se může zdát mírně přitažená za vlasy, jde v ní totiž o vlněné ponožky. Když se Harry v první knize zeptal Brumbála, co vidí v zrcadle z Erisedu ukazujícím nejtajnější touhy, ředitel řekl: „Pár teplých vlněných ponožek.“

Později se čtenáři dozvěděli, že ve skutečnosti viděl svou rodinu, kompletní a šťastnou. Ale bylo jeho tvrzení o ponožkách úplná lež? Youtuber Bryan Seeker si myslí, že ne. Podle něj Brumbálovu nemocnou a nestabilní sestru Arianu rodiče naučili štrikování, činnost, která údajně uklidňuje. Někdy se k ní měl přidat i mladý Albus.

Správnost teorie může naznačit i krátká pasáž ze šesté knihy, v níž Brumbál řekne: „Četl jsem mudlovské časopisy. Zaujaly mě vzory na pletení.“ Je tedy možné, že oblíbený ředitel v zrcadle z Erisedu opravdu viděl pár vlněných ponožek, které v mládí pletl se sestrou?

3. Brumbál = smrt?

Co když jsou tři bratři z příběhu v sedmé knize ve skutečnosti Voldemort, Snape a Harry? Tak schválně, jestli všechno sedí: Voldemort toužil po moci. Získal sice neporazitelný hůlku, ale jeho touha po moci ho nakonec zabila.

Snape celý život litoval, že kvůli němu zemřela jeho milovaná Lilly, a proto se rozhodl pracovat jako dvojitý agent, což mu nakonec přineslo smrt.

Harry jako nejmladší bratr setkal smrt a byli si jako sobě rovní. Něco podobného se stalo na konci sedmé knihy, když se setkal s Albusem Brumbálem v paralelním světě ve své hlavě. Někteří fanoušci proto věří, že Brumbál byl smrt, což se zamlouvá i samotné J. K. Rowling.

4. Jak vytvořit viteál? Je to nechutné

K tomu, aby člověk vytvořil viteál, musí vraždit. To ví každý fanoušek. Pokud by však vražda stačila, viteály by byly všude. Přesný návod na vytvoření viteálu jsme se nedozvěděli dokonce ani od profesora Křiklana. Ten v šesté knize řekne jen: „Je na to nějaké zaklínadlo, ale neptej se mě, nevím jaké!“

Rowling však v rozhovoru pro PotterCast řekla, že když vysvětlovala celý proces svému editorovi, pozvracel se. Mohl by v tom být kanibalismus? Přesně to si myslí sirlionel z Redditu.


5. Harry, Ron a Hermiona vůbec neměli být v Nebelvíru

Už z první knihy víme, že Harryho chtěl původně klobouk zařadit do Zmijozelu. Neudělal to jen proto, že Harry tam nechtěl. Na setkání Brumbálovy armády se zase Hermiona přiznala, že třídicí klobouk „vážně uvažoval nad tím, že ji zařadí do Havraspáru,“ ale nakonec se rozhodl pro Nebelvír.

Podle fanouškovské teorie měl zase Ron skončit v Mrzimoru. Studenti této fakulty vynikají svou věrností a Ron byl většinu času mimořádně věrný Harrymu a Brumbálovi. Kromě toho mají mrzimorští klubovnu u kuchyně, což by Ronovi a jeho lásce k jídlu také náramně vyhovovalo. Jak by však vypadala série o Harrym Potterovi, kdyby každý z trojice Harry/Ron/Hermiona byl z jiné koleje?

6. Dursleyovi pod vlivem Harryho?

To, jak negativně na člověka může ovlivnit viteál, jsme viděli v poslední knize, kde Harry pod vlivem medailonu nedokáže vykouzlit Patrona a Ron se mění v odporného rozmrzelého spratka a nakonec uteče.

Dozvěděli jsme se také, že Harry je Voldemortovým neplánovaným viteálem. Mohli se tedy Dursleyovi k němu otřesně chovat celých jedenáct let proto, že byli pod vlivem viteálu? I když tato teorie zní hodnověrně, J. K. Rowling na Pottermore napsala, že Vernon Dursley byl k Harrymu krutý, protože chlapec, který přežil, mu tak moc připomínal svého otce Jamese. „První setkání Lilly a Jamese Potterových s Petunií a Vernonem skončilo špatně, James Vernonovi vysmíval a dával mu to najevo.“


7. Křiklan zodpovědný za početí Voldemorta?

Youtubeři SuperCarlinBrothers přišli s teorií, že Horace Křiklan mohl být zodpovědný za početí Voldemorta. Jak k tomu došlo?

Podle Brumbála Voldemortova matka Merope dala pěknému mudlovi Tomu Raddleovi elixír lásky a on s ní utekl. Počali spolu budoucího Voldemorta a Tom utekl ještě před narozením dítěte.

Jak však Merope namíchala tak složitý elixír, když neuměla kouzly ani opravit hrnec? Ben Carlin ze SuperCarlinBrothers si myslí, že ji to naučil Horace Křiklan. Toho vždy přitahovali známí čarodějové a potomek spoluzakladatele Bradavic se k nim určitě řadil.

Zda se Křiklan a Merope setkali, se neví, ale podle data narození se mohli setkat, a to dokonce v Bradavicích. Samotný Křiklan se o několik let později o elixíru lásky před Harrym vyjádřil, že je nejnebezpečnější v místnosti. A to v ní byl elixír pravdy a odvar lektvaru. Že by se starý Křiklan zhrozil sám nad sebou?


8. Proč Neville vyhrál pro Nebelvír školní pohár

Na konci Kamene mudrců jsme si všichni mysleli, že Brumbál dal Nevillovi slavných deset bodů za to, že se postavil přátelům, aby tak demonstroval jakýsi inkluzivní přístup v kouzelnickém vzdělávání.

Později jsme se však dozvěděli, že Brumbál měl v mládí sám problém vzepřít se své platonické lásce – Gellertu Grindelwaldovi. Když to nakonec udělal, jeho sestra zemřela. Proto chápal, jaké to bylo pro Nevilla.

9. Mudlovští šmejdi Creeveyovi

Colin a Dennis Creeveyovi sice nepatřili k ústředním postavám, ale zapomenout na ně je opravdu těžké. Byli to Harryho největší obdivovatelé, bratři mudlovského původu z Nebelvíru.

Někteří fanoušci v jejich případě poukazují na to, jak je zvláštní, že by měli dva mudlové dva syny čarodějů. Podle teorie byli rodiče Creeveyovách motáci neboli čarodějové bez kouzelné moci. Jejich rodiny byly z nich prý tak zklamané, že je daly do mudlovského sirotčince a upravily jim paměť.

V Tajemné komnatě Colin Creevey říká, že jeho otec, mlékař, si rád prohlíží fotografie z Bradavic. Podle některých fanoušků je toto jeho způsob rozpomínání na dětství v kouzelnické komunitě.


10. Vytvořil Brumbál viteál?

Další teorie pochází opět z dílny SuperCarlinBrothers. Ti si myslí, že Albus Brumbál vytvořil viteál. Zní to nepravděpodobně? Tak poslouchej toto: Viteál měl podle nich být Brumbálův mazlíček fénix Fawkes.


Teorie nabízí příběh o tom, jak Brumbál skryl do fénixe úlomek své duše po smrti sestry Ariany. Jonathan z kanálu SuperCarlinBrothers argumentoval tím, že Brumbál až příliš dobře rozuměl Voldemortově rozhodnutí přeměnit na viteál hada Naginiho. J. K. Rowling však teorii na Twitteru popřela se slovy, že tu myšlenku považuje za „zvlášť znepokojující“.

Domů
Sdílet
Diskuse