Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. října 2018 v 15:25
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Čeští archeologové v Egyptě odkryli hrobku významného úředníka z roku 2400 př. n. l.

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Čeští odborníci v Egyptě slaví další objev.

Egyptský plátek Al-Masrí al-Júm dnes informoval o objevu vápencové hrobky vysoce postaveného úředníka z poloviny páté dynastie. V egyptské lokalitě Abúsír ji odkryli čeští archeologové v čele s Miroslavem Bártou

Ostatky byly identifikovány podle jména vyrytého na stěnách. Pohřbený muž se jmenoval Kaires a podle generálního tajemníka egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafy Vazírího šlo o hlavního dozorce pro záležitosti krále, který se honosil řadou titulů.

Ty byly vydřeny do malé židle bez zadní opěrky, na níž byla posazena rozpůlená žulová socha. Jeho hodnosti byly kupříkladu Mistrův milovaný či Tajný strážce ranního domu. Nicméně, archeologické práce budou na místě pokračovat. 

Český objev je zajímavý hned z několika úhlů pohledu. Odpovídá na otázku, kterou si archeologové dlouho pokládali, a to, zda Egypťané za dob Staré říše ukládali sochy do pohřebních komor.

Zajímavostí je i uzavření pohřební komory, která byla vyloupena už ve starověku a nacházela se v otevřené jámě, jenž byla překryta několika bloky z vápence, které vážily dohromady 8 až 9 tun.

Čeští odborníci si tak na místě opět vylepšili již tak výbornou pověst. Pracovníci Českého, egyptologického ústavu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy se totiž chlubí celou řadou objevů včetně odkrytí nekropole v Abúsíru či odhalení hrobky kněze Inpunefera

Domů
Sdílet
Diskuse