Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. listopadu 2018 9:41
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pokud Mbappé umře, nezaplatíme za něj ani korunu. PSG žádalo ve smlouvě s Monakem i morbidní klauzule

SPORT
Uložit Uložené

Přestup francouzské hvězdy doprovázely zvláštní okolnosti.

O smlouvě mladičké francouzské superhvězdy Kyliana Mbappého jsme psali už před pár dny. Hráč minulé léto přestoupil z AS Monaka do PSG, přičemž si na svůj věk vyžádal obrovský plat a od nového klubu žádal několik vymožeností, o kterých může většina hráčů jen snít.

Mbappé žádal soukromé letadlo na 50 hodin ročně, ale jak vyšlo najevo, od pařížského klubu chtěl, aby zafinancoval rekonstrukci stadionu svého dětského klubu, což PSG odmítlo.

Přesto dnes Mbappé vydělává královsky, protože mu Pařížané nabídli smlouvu na 55 milionů v průběhu pěti let. To z něj činí druhého nejlépe vydělávajícího hráče ve Francii, hned po Neymarovi.


Brazilcem se tým kolem Mbappého inspiroval i při vymýšlení klauzule o tom, že pokud Mbappé vyhraje zlatý míč, okamžitě mu ztrojnásobí plat, aby vydělával více než Neymar. PSG samozřejmě odmítlo. Místo toho dostane hráč v případě ocenění bonus ve výši 500 tisíc eur.

Mbappé nepochodil ani při žádosti o klauzuli, díky níž by mohl klub po 3 letech opustit, kdyby někdo nabídl dostatečně vysokou částku. PSG mělo nejdříve souhlasit, ale protože jsou výkupní klauzule ve Francii zakázány, nakonec z ní sešlo.

Účastníci přestupového procesu přitom Mbappého obviňovali, že si tak chtěl pojistit možný odchod do Realu Madrid, který o hráče jevil enormní zájem, a přestup do Španělska ztroskotal jen na komplikovanosti případné dohody mezi španělským klubem a klubem z Monaka.

I když se přestup v posledních hodinách přestupového období vícekrát zdál být neúspěšný, obě strany ho nakonec dotáhly do vytouženého konce. Nebylo to však bez kompromisů.

Jako nově odhalily Football Leaks, zástupce PSG Antero Henrique chtěl v jednu chvíli do smlouvy vložit klauzuli o tom, že pokud se Mbappé během prvotního hostování těžce zraní nebo dokonce zemře, PSG nebude smluvně povinné zaplatit Monaku ani cent.

Dodatek z pochopitelných příčin nebyl schválen a Pařížané nakonec v létě 2018 zaplatili 90 milionů eur, za rok doplatí 55 milionů eur, a pokud se splní podmínky, na závěr dodají posledních 35 milionů.

Domů
Sdílet
Diskuse