Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2019 17:00
Čas čtení 0:00
Dominik Čech

Vše, co bys měl vědět před dnešním duelem Slavie s Chelsea. Mají vůbec Pražané šanci?

Vše, co bys měl vědět před dnešním duelem Slavie s Chelsea. Mají vůbec Pražané šanci?
Zdroj: TASR/AP
SPORT
Uložit Uložené

Dokáží Slávisté vyzrát na tým, který v letošním ročníku poháru ještě neprohrál? Zápas můžete sledovat od 21:00 na ČT sport.

V pražském Edenu bude dnes večer k vidění podívaná, kterou si nemůže nechat ujít žádný fanoušek českého fotbalu. Po dlouhých 19 letech se fotbalisté Slavie Praha představí ve čtvrtfinálovém zápase evropského poháru, a to proti londýnskému velkoklubu Chelsea FC.

Ta je sice v zápase jasným favoritem, avšak s porážením favoritů má Slavie čerstvou zkušenost.  V minulém kole překvapivě vyřadila španělskou Sevillu, která od roku 2013 do roku 2016 vyhrála Evropskou ligu třikrát po sobě.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

@slaviapraha @chelseafc @alexkral98 @davidluiz_4 Jak podle vás tento čtvrtfinálový souboj dopadne? ⚔ . . . #Repost @ceskarepre

A post shared by SK Slavia Praha (@slaviapraha) on

„Procenta jsou určitě na straně Chelsea, ale to samé bylo, když jsme začínali se Sevillou. Pevně věřím, že jim to nějak zkomplikujeme. Člověk nikdy neví,“ řekl záložník Miroslav Stoch pro server Eurofotbal.cz. Stoch byl mezi lety 2006 až 2010 hráčem Chelsea, ale v jejím dresu odehrál pouhých pět soutěžních zápasů.

Slavia los prestižního anglického soupeře oslavovala, pro český fotbal je to výjimečný svátek. „Bude to obrovský svátek pro celou Slavii. Šance? Těžko říci. Když jsme dostali Sevillu, taky jsme se bavili, že jsou šance minimální. Nakonec jsme neprohráli ani jeden zápas,“ uvedl taktéž pro Eurofotbal.cz trenér Slavie Jindřich Trpišovský

Tváří v tvář

Ačkoliv se Chelsea v novodobé historii se Slavií ještě nikdy nestřetla, jedno utkání už v pražském Edenu prohrála. V roce 2013 podlehla v Superpoháru UEFA Bayernu Mnichov.

Chelsea však dohromady v evropských soutěžích odehrála proti českým soupeřům šest zápasů, z nichž tři vyhrála a tři remizovala. Potenciální vítězství Slavie by tak nadobro změnilo historické tabulky londýnského klubu. Slavii se však historicky proti anglickým týmům nedaří. Z devíti zápasů proti anglickým týmům vyhrála historicky pouze jediný zápas.

Ve prospěch Slavie

Slavie může určitě těžit z velmi náročné série ligových zápasů, které má Chelsea za sebou. Za posledních 19 dnů odehráli hráči Chelsea šest soutěžních utkání a do prahy cestují teprve tři dny po zápase s West Hamem, který však Chelsea po dvou gólech Edena Hazarda vyhrála 2:0.

Velkou otázku je, zdali nebude italský manažer Maurizio Sarri vzhledem k situaci v lize některé hráče šetřit. V neděli ho totiž čeká prestižní zápas s vedoucím týmem anglické ligy Liverpoolem, a tak je možné, že některé hvězdy nenastoupí do zápasu od začátku, nebo dokonce vůbec.

Sarri si na velkou porci zápasů také na tiskové konferenci postěžoval, když řekl: „Nedokážu pochopit rozhodnutí Premier League, protože jedeme do Prahy jako anglický tým. Nechápu tedy, že jsme museli hrát v pondělí. Je to velmi zvláštní. Myslím, že mohli udělat trochu víc pro anglické týmy hrající evropské soutěže,“ prohlásil Sarri. 


Chelsea má v letošním ročníku Premier League pod vedením Sarriho kolísavou formu. Na začátku sezóny se zdálo, že tým velmi dobře funguje a že pod Sarriho vedením výrazně zasáhne do boje o titul, avšak nevyrovnané výsledky na konci podzimu, a především v zimě ukázaly, že forma Chelsea není stabilní.

Především začátek roku 2019 byl pro Chelsea přímo katastrofální, kdy nejdříve prohrála 4:0 na půdě Bournemouthu a pak v dalším zápase venku obdržela tvrdý výprask 6:0 od Manchesteru City. Po tomto výsledku se mezi fanoušky začalo hlasitě volat po odvolání Sarriho, který vzal veškerou vinu na sebe. Manažerské křeslo je v Chelsea velmi horké, a tak je Sarri, i přes velmi dobré výsledky na jaře, výsledkově stále pod tlakem.

Forma Slavie je v lize velmi dobrá, což potvrdil poslední zápas, kdy Slavie rozdrtila Duklu na jejím hřišti 1:5. V lize Slavie letos prohrála pouze na hřišti Plzně a doma drží neporazitelnost, o čemž svědčí také její naprostá dominance v domácí Fortuna lize.

Ve prospěch Chelsea

Chelsea má kromě nabitého kádru a jasné role favorita také velkou motivaci nejenom postoupit přes Slavii, ale v konečném důsledku vyhrát celý pohár.

Jasným úkolem italského manažera Sarriho je vrátit tým do Ligy Mistrů, což by Chelsea vítězství v Evropské lize zajistilo. V lize totiž může Chelsea při prohře s rozjetým Liverpoolem spadnout až na 5. místo, které znovu zajišťuje pouze skupinovou fázi Evropské ligy.


Chelsea je však v Evropské lize mašinou na góly. V letošním ročníku Evropské ligy jich nastřílela 25 a inkasovala pouze čtyři, což z nich dělá tým s nejlepší obranou v soutěži.

Ve prospěch Chelsea také dost možná bude hrát to, že UEFA potrestala Slavii za vhazování kelímků na hřiště uzavřením části sektoru Sever, která tak bude o téměř 2000 fanoušků prázdnější.

Předpokládané sestavy

Chelsea 

Ačkoliv se v posledních dvou zápasech blýsklo anglické duo Callum Hudson-Odoi a Ruben Loftus-Cheek, je spíše nepravděpodobné, že by nastoupilo i dnes. Obecně se očekává do sestavy návrat hráčů, jako je Pedro, Willian či Mateo Kovacic. Namísto Gonzala Higuina je pak možné očekávat Oliviera Girouda, který hraje Evropskou ligu stabilně.

Slavie 

Josef Hušbauer pravděpodobně v sestavě nahradí vykartovaného Tomáše Součka. Do zápasu pravděpodobně nastoupí v základu také Miroslav Stoch, který skóroval v zápase proti Dukle. Na hrotu by pak měl operovat Milan Škoda

Slávistická pohádka v Evropské lize pokračuje. Dnes večer přivítá v Edenu londýnskou Chelsea
Slávistická pohádka v Evropské lize pokračuje. Dnes večer přivítá v Edenu londýnskou Chelsea Zdroj: WhoScored.net
Anketa:
Kdo vyhraje?
Slavia
Chelsea
Slavia
46 %
Chelsea
54 %
Domů
Sdílet
Diskuse