Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2019 18:12
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Pražští strážníci měli napadnout pracovníka pomáhajícího chudým lidem. Ti se ohrazují, že na ně útočil on

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pracovník centra Naděje tvrdí, že ho strážníci napadli, protože jim neposkytl údaje o klientech centra. Ti zase oponují, že to bylo úplně jinak.

„Příslušníci městské policie brutálně napadli našeho sociálního pracovníka,“ píše se v úterním statusu pražského centra Naděje, které nedaleko Hlavního nádraží pomáhá lidem bez domova. K incidentu došlo v neděli 9. června.

Tohoto dne přišli před devátou hodinou ranní strážníci městské policie do centra. Podle slov zaměstnanců Naděje měli začít osočovat přítomné sociální pracovníky a doptávat se na osobní informace o klientech. Ty však podle zákona o sociálních službách a nařízení GDPR nesmí poskytovat. 

Pražští strážníci měli napadnout pracovníka pomáhajícího chudým lidem. Ti se ohrazují, že na ně útočil on
Zdroj: Facebook Naděje

Strážníci měli reagovat vulgárními výpady na zaměstnance i klienty centra. Muž, který tu pracuje jako sociální pracovník, je požádal o služební čísla, a když ho odmítli, tak vyšel ven a pokusil se vyfotografoval SPZ policejního vozidla. Strážníci měli na to konto muže srazit za jízdy otevřenými dveřmi auta, následně na něj zaklekli a nasadili pouta. Pak jej odvedli na služebnu. 

Zaměstnanec je kvůli tomu nyní v pracovní neschopnosti

„Policie útočí na naše zaměstnance za dodržování zákona. Zaměstnanci, kteří vykonávají obtížnou a často rizikovou práci s lidmi bez domova, se musí ještě bránit nevoli některých policistů,” řekl ředitel pražské pobočky Jan Kadlec a zároveň doplnil, že měli se strážníky negativní zkušenosti, zvláště kvůli jejich nadávkám.

Ilustrační obrázek

Pražští strážníci měli napadnout pracovníka pomáhajícího chudým lidem. Ti se ohrazují, že na ně útočil on
Zdroj: Wikimedia Commons

Strážníci jsou podle nich frustrovaní, protože je pro ně nelehké sehnat informace o klientech centra. „Pro policisty je časově a administrativně náročné vyřídit si pro uvedený účel soudní příkaz. (....) Vznikající bezmoc však někteří policisté nezvládají a vylévají si zlost na zaměstnancích, kteří s tím nemohou nic dělat,“ doplňuje Tkadlec. Je prý důležité, aby se zaměstnanci Naděje při práci cítili bezpečně

V reakci na toto obvinění se ve vláknu pod tweetem vyjádřil pražský primátor Zdeněk Hřib.„Tohle opravdu není možné. Už zjišťuji všechny podrobnosti, a řešíme to.“ 

Jenže zde začíná sporná situace. Strážníci prý oslovili zaměstnance centra, ale ten jim odpověděl: „Co tady děláš ty vole? Nemáš tady co dělat, vypadněte, toto je chrám, mě blbosti nezajímají,“ řekla mluvčí Městské policie hl. m. Prahy Irena Seifertová.

Strážníky měl vyprovodit ven, kde byl nadále agresivní„I kdyby tady někdo byl, vám to neřeknu. Znáte hovno, naučte se zákony. Stejně jsem úplně nekompetentní a vy si to odnesete. Dej mi číslo. Tady sou všude klienti, ti to viděj,“ měl na ně křičet.

Strážníci měli tedy nasednout do auta, ale muž si nedal říct, doběhl posádku a opět se domáhal čísla strážníků. Na automobil začal útočit pěstmi a pokoušel se otevírat dveře. Hlídka jej vyzvala k prokázání totožnosti, a když muž načal odcházet, pomocí chvatů a hmatů ho zpacifikovali. Na stanici mu prý následně nabídli ošetření. 

Centrum Naděje však zvažuje právní kroky.

Domů
Sdílet
Diskuse