Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2019 15:40
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Aktivistka z Greenpeace narušila valnou hromadu ČEZ v převleku za uhlí. Musela se svléknout do spodního prádla

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kontroverzní prodej elektrárny se setkal s odporem aktivistů.

Aktivisté a aktivistky hnutí Greenpeace ve středu po poledni narušili valnou hromadu firmy ČEZ. Protestovali proti prodeji uhelné elektrárny Počerady. Ještě před protestem přímo během valné hromady proběhl recesistický happening. Minoritní akcionářka a stoupenkyně Greenpeace se oblékla do kostýmu uhlí a vyrazila poděkovat vedení firmy za to, že v uhlí vidí budoucnost.

Obě akce se setkaly s odporem. Ženu v kostýmu zastavila ochranka. Protestující, kteří rozvinuli během projevu generálního ředitele Daniela Beneše pásku s nápisem „CLIMATE CHANGE CRIME SCENE“ byli vyzvání k ukončení svého konání.

Následovala asi dvacetiminutová přestávka, po níž s aktivisty jednala policie. Další protest probíhal před budovou, kde desítky lidí roztáhly transparenty s hesly „Zastavte prodej Počerad“ nebo „Climate change starts here“.

Protest se odehrál kvůli chystanému odprodeji uhelné elektrárny Počerady. Tu má podle Greenpeace odkoupit uhlobaron Pavel Tykač, který by podle neziskové organizace elektrárnu provozoval další desítky let. Státní energetická koncepce ČR přitom s dlouhodobým provozováním Počerad, které se významně podílí na znečištění ovzduší, nepočítá. 

Prodej by tak mohl udržet déle v provozu elektrárnu, která největším producentem skleníkových plynů. Ročně vyprodukuje 5,5 milionu tun oxidu uhličitého. Vzduch zamořuje také toxickou rtutí. 

Domů
Sdílet
Diskuse