Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2019 13:31
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Policie obvinila ženu, která v dubnu přišla na demonstraci SPD s řetízkem ověšeným svastikami

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ženě hrozí až tři roky za mřížemi.

Policie vznesla obvinění vůči šestačtyřicetileté ženě, která v dubnu dorazila na demonstraci SPD na Václavském náměstí se symboly Třetí říše zavěšenými na řetízku. Podle policejních se tak dopustila projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. S informací přišla Česká televize, která získala informaci o obvinění od mluvčí krajského ředitelství pražské policie Andrey Zoulové.

Jedná se tak už o druhou osobu, která se zúčastnila demonstrace proti „diktátu Evropské unie“,  a vyslechla si obvinění z trestného činu. Prvním byl třiačtyřicetiletý muž, který během akce hajloval. Ve zkráceném přípravném řízení jej soud potrestal půlročním podmíněným trestem s dvouletou zkušební dobou a pokutou 30 tisíc korun. S rozsudkem muž nesouhlasil, a tak se případem bud zabývat Obvodní soud pro Prahu 1.

  • § 403 Založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka

    (1) Kdo založí, podporuje nebo propaguje hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačení práv a svobod člověka, nebo hlásá rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou či třídní zášť nebo zášť vůči jiné skupině osob, bude potrestán odnětím svobody na jeden rok až pět let.

  • § 404 Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka

    Kdo veřejně projevuje sympatie k hnutí uvedenému v § 403 odst. 1, bude potrestán odnětím svobody na šest měsíců až tři léta.

Oba dva obviněné zachytily všudypřítomné kamery. Fotografie a videa hajlujícího muže a ženy ověšené symboly hitlerovského Německa kolovaly po internetu už pár hodin po demonstraci. Ta se konala 25. dubna a podle ČTK se jí zúčastnilo zhruba 600 osob

Domů
Sdílet
Diskuse