Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. června 2019 21:52
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Iráku objevili 3 400 let starý palác antické říše. Narazili i na hliněné desky se zápisky

ZAJÍMAVOSTI IRÁK
Uložit Uložené

Palác odhalila vyschlá vodní nádrž.

Na březích řeky Tigris v severním Iráku se během období sucha podařilo objevit starověký palác starý okolo 3 400 let. Palác byl roky ukrytý pod hladinou vodní nádrže, která se nyní vyprázdnila a umožnila archeologům prozkoumat ruiny místa postaveného pravděpodobně antickou říší Mittani, upozornilo CNN.

 


I když o této říši ani o jejích obydlích mnoho informací nemáme, archeologům se palác podařilo najít díky leteckému průzkumu oblasti. Irácký region Kurdistán zažil množství archeologických nálezů, přičemž odborník Hasan Ahmed Qasim prohlásil, že v tomto případě jde o jeden z nejdůležitějších objevů v regionu za poslední dekády.

Archeologové nazvali palác Kemume a zjistili, že byl vybudován na vyvýšeném prostoru pobřeží řeky Tigris. V paláci našli dvoumetrové stěny a dokonce i nástěnné malby, což archeology nadchlo nejvíce, protože dosud v tomto regionu narazili jen na jedno jiné místo, kde se malby z dob říše Mittani zachovaly. Kromě toho z vykopávek vytáhli hliněné desky se zápisky, které budou odborníci analyzovat a překládat. 

Doporučeno
Drastické mučení v Iráku či výskoky lidí z Dvojčat. 10 slavných fotografií a příběhy, které se k nim vážou Drastické mučení v Iráku či výskoky lidí z Dvojčat. 10 slavných fotografií a příběhy, které se k nim vážou 24. listopadu 2020 9:30


Domů
Sdílet
Diskuse