Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2019 11:32
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Metro bez řidiče se v Praze chystá i na lince C. Prý v roce 2027

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Linka červeného pražského metra by měla mít také metro bez řidiče. Informoval o tom ředitel dopravního podniku Petr Witowski v rozhovoru pro Aktualne.cz.

Stavba metra D bude mít pozitivní efekt i pro stávající linky. Provoz bez řidiče, který se na modrém metru chystá, chce totiž pražský dopravní podnik (DPP) zavést i na nejstarší a nejvytíženější lince C. Informoval o tom ředitel dopravního podniku Petr Witowski v rozhovoru pro Aktualne.cz.

Podle Witowského se DPP chystá v dalších letech investovat různými směry – například do nových tramvajových tratí nebo stanic metra, které od svého otevření neprošly žádnou zásadnější modernizací. Nejvíce peněz však půjde bude na vznik nové linky metra D, kam má být investováno minimálně 57,5 miliardy korun

Doporučeno
Signál v pražském metru bude už od příštího roku. Pokryto má být celé širší centrum Signál v pražském metru bude už od příštího roku. Pokryto má být celé širší centrum 17. srpna 2019 15:28

Metro bez řidiče se v Praze chystá i na lince C. Prý v roce 2027
Zdroj: Tiia Monto/Wikimedia Commons

„Příští rok budeme připravovat soutěž na nové vlaky, které budou jezdit na lince D, protože dodací lhůta celého dopravního sytému včetně vlaků je pět let,“ uvedl Witowski. V plánu má nákup více vlaků, protože chce zavést zajímavou změnu.

Ty soupravy, které momentálně jezdí po lince C, budou přeřazeny na žlutou linku B. Céčko pak dostane ty stejné soupravy jako déčko, tedy soupravy nové – bez řidiče. „Skutečně uvažujeme i o automatizaci trasy C. Postupně bychom rádi stejně vybavili i další linky, ale to už je spíš dlouhodobý odhad,“ doplnil ředitel DPP.

Metro bez řidiče se v Praze chystá i na lince C. Prý v roce 2027
Zdroj: METROPROJEKT Praha a.s.

Jeho návrh zavedení automatizované linky C pracuje s termínem do roku 2027, tedy krátce po spuštění linky D. Počítá se i s variantou, že by se výstavba této linky opozdila – přednost dostane C. Během renovace by nemuselo dojít k zastavení provozu.

„Máme to vymyšlené tak, že by po instalaci zabezpečovací techniky mohly tunely metra současně jezdit jak automatizované vlaky, tak vlaky s řidičem. Přímo do stanic bychom pak museli pouze nainstalovat automatické dveře,“ uzavírá Petr Witowski.

Domů
Sdílet
Diskuse