Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2019 15:14
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

V Česku chtějí zakázat jízdy kamionů po celou neděli

ZAJÍMAVOSTI ČESKO DOPRAVA
Uložit Uložené

Vláda chce prosadit zákaz kamionů v neděli od půlnoci do 22. hodiny.

Vláda chce – podobně jako je to v jiných státech Evropy – zakázat jízdu kamionů v neděli. Zákaz by měl platit vždy od půlnoci do 22. hodiny. Oznámil to na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Řidiči kamionů prý však dostanou možnost v případě potřeby dokončit jízdu do cílové destinace, ovšem pouze na území Česka. Informovala o tom televize ČT24.

Změna má reagovat na loňské problémy s dálnicí D1, kterou při rozsáhlých prosincových kalamitách zablokovaly právě kamiony. 

V Česku chtějí zakázat jízdy kamionů po celou neděli
Zdroj: ŠJů/Wiki Commons

Podle kritiků jsou tyto změny pro některé dopravce likvidační. Závozníci totiž z Česka jezdí převážně do sousedního Německa a tam potřebují vyložit náklad v pondělí ráno. To ale s novým uzákoněním nebude možné. Nedělní stav na dálnici navíc podle nich není tak kritický, aby ohrožoval bezpečnost. 

Doporučeno
Dálnice v Bologni zažila výbuch jako z akčního filmu. Po dálnici zbyla jen obří díra Dálnice v Bologni zažila výbuch jako z akčního filmu. Po dálnici zbyla jen obří díra 6. srpna 2018 22:13

Babiš dále přislíbil zavedení zákazu předjíždění pro kamiony v některých úsecích. Oproti dosavadnímu operativnímu zákazu, které přicházelo hlavně v kritickém zimním období, má dojít ke změně režimu na celoroční. Nyní má proběhnout jednání o tom, jakých úseků se to bude týkat. 

Domů
Sdílet
Diskuse