Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. září 2019 13:49
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Pomalu, ale jistě. V dalším úseku trasy C pražského metra se připojíte k vysokorychlostní síti LTE

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Od dnešního dne se cestující připojí k mobilní síti LTE i v úseku Muzeum – Nádraží Holešovice.

Vysokorychlostní síť LTE mohou nově od pondělka využívat i cestující na trase C mezi zastávkami Muzeum – Nádraží Holešovice. Během následujícího týdne však budou ještě operátoři dolaďovat připojení podle aktuálního provozu. Dohromady tak budou moci cestující využívat rychlou síť v 16 stanicích. Informuje o tom DPP.

„V metru máme tři hlavní priority: novou trasu D, revitalizace a bezbariérovost stanic a v neposlední řadě pokrytí všech úseků metra vysokorychlostní mobilní sítí LTE,"  objasnil Petr Witovski, generální manažer Dopravního podniku hlavního města Prahy.

Doporučeno
Pražské metro měří 65 kilometrů a původně mělo vypadat úplně jinak. Příběh podzemního komplexu, který i po letech vzbuzuje otázky Pražské metro měří 65 kilometrů a původně mělo vypadat úplně jinak. Příběh podzemního komplexu, který i po letech vzbuzuje otázky 1. března 2018 16:06

Tím však práce nekončí. Dopravní podnik ve spolupráci s konsorciem provozovatelů mobilních sítí pracuje na rozšíření signálů do dalších stanic a přilehlých tunelů metra. Do konce března 2020 se mají cestující dočkat signálu 4G na dalších 16 stanicích:  v šesti stanicích na trase A mezi Muzeem a Dejvickou a v deseti na trase B mezi Smíchovským nádražím a Palmovkou. 

„Žijeme v on-line době, signál v pražském metru měl být už dlouho samozřejmostí, v této oblasti Praha bohužel o několik let zaspala. Jsem proto rád, že se v současnosti daří urychlovat instalační práce a alespoň po úsecích zlepšovat cestujícím komfort a umožnit jim vyřídit si běžné on-line povinnosti i během jízdy,"  řekl  Witovski.

K celému pokrytí signálem LTE tak zbyde 29 stanic a přilehlých tunelů. Původní plán počítal s dokončením stavebních prací do konce roku 2022, nicméně s tempem, jakým se pokrývá teď, by mohly práce skončit dříve – konkrétně na sklonku roku 2021. Nová trasa D, jejíž výstavba je v také v plánu, by měla být pokryta 4G signálem již při jejím budování. 

„Konsorcium operátorů si úspěšně vyzkoušelo spolupráci na trasách A, B i C, a je připraveno zkušenosti využít při pokrývání trasy D. Rádi bychom se do příprav výstavby nové trasy zapojili hned od počátku, což výstavbu učiní opravdu efektivní,“ vysvětlil za konsorcium operátorů manažer rozvoje sítí Lubor Žatko.

Domů
Sdílet
Diskuse