Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. října 2019 11:29
Čas čtení 0:00
Vojtěch Vanda

Ukradené trenýrky pomohly identifikovat vůdce ISIS, tvrdí syrští Kurdové

NEWS
Uložit Uložené

Na zlo se musí veškerými dostupnými prostředky.

Syrští Kurdové tvrdí, že se jim podařilo infiltrovat do těsné blízkosti vůdce ISIS Abu Bakra al-Baghdadiho špiona, který mu ukradl trenýrky. Pomocí nich mohly kurdské síly podporované americkými armádními složkami získat DNA, které identifikovalo hledaného teroristu a umožnilo jeho zneškodnění. S informací přišel The Guardian.

Doporučeno
Turecko zaútočilo na Kurdy v Sýrii, 2 miliony lidí se ocitly v ohrožení Turecko zaútočilo na Kurdy v Sýrii, 2 miliony lidí se ocitly v ohrožení 17. října 2019 17:50

Americký prezident Donald Trump ohlásil na tiskové konferenci 27. října, že největší postava nejhrůznější teroristické organizace dnešní doby, Islámského státu, je mrtvá. Abu Bakr al-Baghdadi se údajně odpálil sebevražednou vestou při úprku tunelem před americkými armádními psy v idlibské oblasti v Sýrii. Americkým jednotkám se prý podařilo zajmout další dvě osoby.

K provedení operace bylo potřeba spoustu příprav. Ty přiblížil v posledních tweetech důstojník Syrských demokratických sil (SDF) Polat Can, vojenské organizace Kurdů a Arabů, jež má v poslední době větší problém s invazí turecké armády, než s ISIS. Nicméně Can uvedl, že už od 15. května spolupracovali s americkou CIA na dopadení jednoho z největších tyranů současnosti.

Al-Baghdadi byl prý v inkriminovaný moment na cestě. Měl se přesunout do města Džarábulus. Proto bylo důležité opravdu potvrdit jeho identitu a jednat rychle, aby se povedlo teroristu zlikvidovat. Podle Cana tedy špion SDF ukradl al-Baghdadimu trenýrky, ze kterých, pomocí vzorků DNA následně mohli Američané zjistit, jestli se o jedná opravdu o nejhledanějšího teroristu. Identifikátorem hledaného teroristy se tedy stala krev, která se někde na spodním prádle našla. Po potvrzení se šlo do akce.

Polat Can následně ve svých tweetech uvádí, že ne všechno na této operaci, která proběhla 26. října, byla americká akce, jak tvrdí Trump. „Veškeré informace a přístup k Al-Baghdadimu, stejně jako samotné nalezení jeho úkrytu, byly získány díky našemu úsilí. Naše „zdroje“ mají na svědomí určení lokality, řízení náletů a vůbec organizování akce tak, aby byla úspěšná,“ tvrdí. SDF také počítala s plánem B, tudíž s al-Baghdadiho přesunem, jelikož prý nechala sledovat teroristu, který tam úkryt připravoval.

Identita špiona není úplně jasné, prý se ale ví, že to byl jeden z al-Baghdadiho spolupracovníků. Generál Syrských demokratických sil Mazloum Kobani uvedl pro NBC, že byl špion při útoku na místě. Jednalo se prý o bezpečnostního poradce teroristy a jeho motivem pro zradu velitele ISIS byla pomsta.

Domů
Sdílet
Diskuse