Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. března 2017 17:32
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Krásná Jessica Chastain zachraňuje desítky Židů z varšavského ghetta za zády nacistického pohlavára, který ji chce svést (Recenze)

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Jak dopadl příběh podle skutečných událostech o manželské dvojici, která ve své zoologické zahradě ukrývala desítky perzekvovaných Židů.

Druhá světová válka je, co se týče kinematografie, velmi vděčným tématem, které je z různých úhlů pohledu a na pozadí různých událostí tohoto konfliktu zobrazováno každoročně hned v několika větších snímcích. Naposledy zazářil Mel Gibson se svým Hacksaw Ridge a nyní k nám do kin zavítal snímek The Zookeeper's Wife (Úkryt v zoo), který s Gibsonovým snímkem má jen jednoho společného jmenovatele, a tím je druhá světová válka. Už samotný originální název filmu napovídá, že se vše bude točit zejména kolem křehké Polky a její zoologické zahrady. Životopisných snímků z tohoto období vzniklo už nespočet, avšak u tohoto konkrétního nás zaujal příběh, který na stříbrných plátnech ještě nebyl převyprávěn. 

Režie se ujala Novozélanďanka Niki Caro (North Country, Whale Rider) a točila podle scénáře Angely Workman, která adaptovala knihu Diane Ackerman. Sledujeme příběh Antonine Zabinské (Jessica Chastain) a jejího muže Jana (Johan Heldenbergh), kteří spravují varšavskou zoologickou zahradu. Zvířata jsou pro zamilovaný pár každodenní radostí, avšak jejich idylku jim překazí vpád německých vojsk 1. září (september) 1939 a bombardování Varšavy, za což zaplatí životem i velká část chovaných zvířat. Ze zahrady se stane skladiště německých zbraní a místo cizokrajných tvorů zde vzniká prasečí farma. A právě chovu prasat využije manželská dvojice, aby z ghetta, z nějž vyváží odpadky jako potravu pro prasata, pašovali i jeho obyvatele. Do všeho se však zaplete i nacistický zoolog Lutz Heck (Daniel Brühl), který kolem varšavské zoo dennodenně krouží a má zálusk na mladou Antonii. Manželé proto musí udělat vše, aby neodhalil, že za jeho zády posílají do bezpečí desítky židů

Krásná Jessica Chastain zachraňuje desítky Židů z varšavského ghetta za zády nacistického pohlavára, který ji chce svést (Recenze)
Zdroj: Focus Features

V první řadě musím pochválit Jessicu Chastain, která se do své role velmi hodila a je to zejména její herectví, které snímek táhne do vod nadprůměru. Co se castingu týče, českého diváka potěší řada tuzemských jmen (Martha Issová, Anna Fialová, Ladislav Hampl...), avšak s vedlejšími postavami to není tak slavné jako s půvabnou Jessicou Chastain. Herec jejího manžela je nevýrazný a bohužel i Daniel Brühl v roli nacistického pohlavára nepůsobí tak přirozeně, jak bychom si bývali přáli. Chemie mezi ústřední dvojicí moc nefunguje, ale jelikož se film věnuje především Antonii Zabinské, je opravdovým plusem, že její role byla odpracována na jedničku. Zaujme i netradiční prostředí varšavské zoo a tempo snímku nepolevuje a člověk je držen v příjemném napětí až k závěrečným titulkům. Pochválit je třeba i hudební doprovod, který vám navodí tísnivou atmosféru válečného konfliktu hned od samotného úvodu.

Co bych vytkl je určité nevyužití potenciálu některých dějových linek. Například část s jednou ze zachráněných dívek, které bylo ve filmu dáváno hodně prostoru, se jakoby vytratila do ztracena. V případě samotného pašování nebylo navíc dostatečně vysvětlen celý proces, a tak bylo na divákovi si vše domyslet. Tím nechci říci, že by měl snímek vodit za ručičku, ale bylo by fajn více přiblížit samotný proces pašování lidí z ghetta, jelikož to samo o sobě byl jeden z nejzajímavějších aspektů filmu. Protože se jedná o drama, není nouze o silné momenty, avšak kvůli nevýrazným hereckým výkonům opět divák ztrácí celkový dojem. 

Krásná Jessica Chastain zachraňuje desítky Židů z varšavského ghetta za zády nacistického pohlavára, který ji chce svést (Recenze)
Zdroj: Focus Features

Tak jako tak, The Zookeeper's Wife je snímek, který má svůj přínos a protože se celkem pravdivě drží historických faktů, dokáže diváka i něco naučit. Dle očekávání se jedná o jednohubku, která je však velmi chutná a i když si ji možná nebudete chtít dát znovu, určitě vás nebude mrzet, že jste ji nevynechali. Nejvíce zamrzí nevýrazné herecké výkony, v první řadě z Lutze Hecka, který nepůsobil, jak by měl, avšak to vše hned v další scéně zachraňuje úžasná Jessica Chastain chovající v rukou snad vše od králíčka až po sněhobílé mládě tygra. Pokud vás tedy zajímá téma druhé světové války a rádi se o jejích hrůzách něco přiučíte, jistě budete z kina odcházet nadmíru spokojeni. 7,5/10

Domů
Sdílet
Diskuse