Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. listopadu 2019 15:20
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Topserialy jsou mrtvé, Bombuj ztratilo značnou část svého obsahu. Toto jsou způsoby, jak dále

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Pro lidi, kteří byli zvyklí neplatit si za online obsah, přichází tvrdá rána.

Pro věrné fanoušky filmů a seriálů přišel šok. Pokud jsi patřil mezi ty, kteří si zapnuli třeba Bombuj či Topseriály a díval ses od nevidím do nevidím, musíš být smutný. Oblíbené stránky totiž přišly o svůj „zdroj“, což jsou videoplatformy Openload a Streamango. Tam totiž ukládaly drtivou většinu svého obsahu a ty už dál nefungují. Topserialy skončily, Bombuj má obsah značně okleštěný. 

O vypnutí Openloadu a Streamanga se postaralo seskupení ACE, do kterého patří například Netflix či Amazon. Měli už vykrádání svého obsahu plné zuby a dlouholetý boj proti nelegálnímu obsahu na internetu má první oběti. Tedy, obětí je samozřejmě více, protože na videoplatformách Openload a Streamango byly závislé desítky stránek po celém světě.

Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej
Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej Zdroj: ACE

Nejen české, ale i mnohé jiné zahraniční stránky využívaly tyto weby pro svůj obsah. Toto je však podle všeho definitivní konec, ACE žaluje lidi, kteří za dvěma zmíněnými stránkami stojí a ti v důsledku toho vypnuli servery. Co to pro českého diváka znamená?

Návrat k televizi

Pokud chceš pokračovat ve sledování svých oblíbených seriálů, jednou z možností je stará dobrá televize a české či zahraniční kanály. Pořiď si kabelovku či satelit a řiď se podle televizního programu. Stará škola.

To je zároveň nevýhoda televize. Musíš se organizovat podle toho, kdy, kde a co hraje, maratony seriálů, na které máš právě chuť, skončily.

Doporučeno
Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) Netflix nabízí nadprůměrné platy, tvrdí Ester, která v něm pracuje. Občas je celý den v kině, může hrát i komparz (Rozhovor) 28. září 2019 11:38

S moderními televizemi a službami existuje alespoň jakás takás náplast – když právě nemůžeš sedět před televizí, můžeš si nastavit automatické nahrávání programu.

Začni si platit za služby, které se vyplatí

Fenomén posledních let jsou placené služby, které nabízejí široké spektrum seriálů a filmů. Netflix či HBO GO ti zřejmě nemusíme detailně představovat, společnosti nabízejí desítky kvalitních titulů z oblasti filmů a seriálů. Jen těžko se ti tedy stane, že nenajdeš to, co hledáš.

Služby stojí pár korun, čili si je může dovolit v podstatě každý. Navíc Netflix a HBO GO jsou prvních několik dní zdarma, proto pokud nebudeš spokojen, jednoduše si účet deaktivuj.

Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej
Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej Zdroj: HBO GO

O tom, že jsou podobné služby na vzestupu, svědčí i fakt, že to jdou zkusit i velikáni jako Disney či Apple. Zanedlouho na trh přijdou Apple TV+ a Disney+ a zmínit je také třeba YouTube Premium, kde najdeš mnoho kvalitního obsahu. Je si tedy z čeho vybírat.

Doufáš, že se vše vrátí do starých kolejí

Zapneš si počítač, spustíš internetový prohlížeč, naťukáš web, na kterém jsou dostupné seriály a filmy, odklikneš pár otravných reklam a jdeš. Jednoduché, rychlé a hlavně zdarma. Největší úložiště pro online obsah se však zrušila a teď nebudeš mít co dělat. Ale doufáš, že se to „nějak napraví“ a dveře se opět otevřou.

Inu, je to dost naivní sen. Openload a Streamango obcházely systém a dlouho se jim dařilo. Nakonec však narazily, nyní se budou soudit a budou muset zaplatit i odškodné. Je to dostatečně velký vykřičník pro ostatní, kteří „podnikají“ podobným způsobem. Zároveň má neoblomný boj ACE s nelegálním obsahem i odstrašující charakter. Nechce se ti totiž pouštět do projektu a obětovat do něj spoustu času, energie a peněz, když reálně hrozí, že ti ho brzy zruší.

Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej
Už žiadne Topserialy, Bombuj a iné stránky na filmy a seriály zadarmo. Toto je 5 spôsobov, čo ďalej Zdroj: topserialy

Nyní je ale předčasné tvrdit, že se nic takového nemůže stát. Servery zmíněných stránek se nacházely v Evropě, konkrétně v Rumunsku, Francii a Německu. Možná se přesunou do zemí, kde je legislativa mírnější a kde ruce ACE nedosáhnou. Je to však jen naše polemika, až čas ukáže, jak se bude situace s nelegální šířenými online seriály a filmy vyvíjet.

Je třeba také dodat, že některé filmy a seriály jsou stále dostupné, jsou totiž nahrané na jiné úložiště. Například na takovém Bombuj některé tituly stále fungují. 

Přestat sledovat seriály a filmy

Poslední alternativou je omezit sledování seriálů a soustředit se na jiné činnosti. Porozhlédnout se nad novými výzvami a začít trávit čas efektivněji, třeba sportem.

Zrušení nelegálních úložišť může tak trochu sloužit i na reflexi. Nyní, když se budeš nudit a nebudeš si moci zapnout svůj oblíbený seriál, tak či tak budeš muset hledat náhradu. Pak si alespoň návštěvu v kině řádně užiješ, protože to bude jistým způsobem jedinečný zážitek.

Domů
Sdílet
Diskuse