Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2020 16:50
Čas čtení 0:38
Antonín Havlík

Přímá linka z Pekingu do Prahy končí. Může za to zřejmě spor mezi hlavním městem a Čínou

ZAJÍMAVOSTI ČESKO ČÍNA
Uložit Uložené

Vřelé přátelství Číny a České republiky chladne víc a víc.

Česko-čínské vztahy v posledních měsících značně chřadnou. V listopadu Peking vypověděl sesterské partnerství s českým hlavním městem kvůli postoji magistrátu k vyškrtnutí klauzule o uznání jedné Číny, o ukončení smlouvy rozhodli i pražští radní. Nyní přichází další změna. Přímá letecká linka z Prahy do Pekingu končí. Informoval o tom týdeník Respekt.

Přímé letecké linky mezi dvěma státy bývají symbolem příznivých vztahů dvou zemí a ochoty oboustranně se podílet na jejich turistickém ruchu a obchodu. Zrušení pekingsko-pražské linky je tak další ránou do přízně Číny

 

Přímá linka z Pekingu do Prahy končí. Může za to zřejmě spor mezi hlavním městem a Čínou
Zdroj: Tomás Del Coro/Wikimedai Commons
Doporučeno
Přímá letecká linka mezi Prahou a Vietnamem? Bamboo Airways chtějí od roku 2020 létat třikrát týdně Přímá letecká linka mezi Prahou a Vietnamem? Bamboo Airways chtějí od roku 2020 létat třikrát týdně 13. října 2019 12:22

Jak upozorňuje Respekt, čínská společnost Hainan Airlines nabízí poslední letenky na pátek 28. února. Pak už není možné si trasu zarezervovat. Má to být další důkaz o tlaku Číny směrem na českou stranu. Asijská velmoc je zeměmi EU opakovaně kritizována za porušování lidských práv.

Vznik této linky označil Miloš Zeman v září 2015 jako „jeden z úspěchů a plodů české vstřícnosti k čínskému státu“. Prezident však nedávno svou náklonnost změnil – Čína podle něj nedodržela stanovené investiční sliby, odmítl také jet na setkání sedmnácti států s čínským vedením. Místo něj tam poletí ministr vnitra Jan Hamáček.

Domů
Sdílet
Diskuse