Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. ledna 2020 11:42
Čas čtení 0:52
Antonín Havlík

Třináctiletý chlapec na Plzeňsku vypil energy drinky, pak zkolaboval. Museli ho oživovat záchranáři

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Popíjení energy drinků je v dětském věku nebezpečné, varují odborníci.

Mladý třináctiletý florbalový hráč hráč se zúčastnil zápasu ve sportovní hale ve Šťáhlavech u Plzně. Když seděl na střídačce, náhle zkolaboval, upadl do bezvědomí a nastala zástava oběhu. Podle svědků měl před zápasem vypít energy drinky. Dramatická událost se stala v neděli 19. ledna, informoval o ní portál idnes.cz

Po kolapsu se k němu seběhla zdravotní sestra a jeden z diváků a začali ho oživovat, bohužel marně. U chlapce došlo podle informací serveru k maligní arytmii. Při ní mělo dojít k okamžitému selhání srdeční činnosti, které je život ohrožující.

Doporučeno
Pražský tramvaják: Před nosem jsem už někomu zavřel, ale nikdy to není schválně. Jednou mě cestující držel za kravatu (Rozhovor) Pražský tramvaják: Před nosem jsem už někomu zavřel, ale nikdy to není schválně. Jednou mě cestující držel za kravatu (Rozhovor) 28. ledna 2020 14:16

Třináctiletý chlapec na Plzeňsku vypil energy drinky, pak zkolaboval. Museli ho oživovat záchranáři
Zdroj: Wikimedia Commons

Bylo potřeba chlapce defibrilovat. Nakonec se jej podařilo oživit až po druhém výboji defibrilátoru. Na místo přijela záchranka a dokonce i vrtulník, až po třech dnech ho probudili z umělého spánku.

Vypití energy drinků může mít podle vyjádření mluvčí záchranné služby Márie Svobodové vliv na hochovo zkolabování. Podle ní při této hrálo roli několik faktorů.

„Zřejmě se jednalo o časovanou bombu. Chlapec může mít například srdeční vadu, jejímž spouštěčem bylo několik věcí najednou. Například velké sportovní vypětí, stres a již zmíněné požití energetických nápojů. Štěstí v tomto případě bylo, že zkolaboval na místě, kde mu byla ihned poskytnuta pomoc,“ uvedla pro idnes.cz. Podle lékařů je pití energy drinků u dětí velmi nebezpečné. Mohou způsobit nemoci srdce, poškozují játra a mohou způsobit obezitu.

AKTUALIZOVÁNO 13:52: Podle informací sestry za zkolabování nemohl energetický nápoj, ale vážná srdeční vada. Potvrdit to měl i chlapcův ošetřující lékař. 

Domů
Sdílet
Diskuse