Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. dubna 2020 13:56
Čas čtení 1:10
Vojtěch Vanda

O takzvanou Pětadvacítku požádalo na 200 tisíc živnostníků, uvedla Schillerová. Podporu dostanou i v květnu

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Ministryně financí Alena Schillerová společně s generální ředitelkou Finanční správy Tatjanou Richterovou představily první čísla a plány spojené s finanční podporou živnostníků, o kterou si mohli požádat.

O takzvanou Pětadvacítku, tedy jednorázovou finanční podporu až 25 000 korun pro živnostníky, kteří v období karantény nemohli pořádně vykonávat podnikatelskou činnost a zaznamenali pokles výdělků, zažádalo k pátku 196 517 žadatelů. S jejich finanční podporou se počítá i v měsíci květnu. Na brífinku o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová.

Doporučeno
Když si představím, kolik lidí nade mnou masturbovalo, přijde mi to nechutné, říká bývalá drogově závislá cam girl Kristýna Když si představím, kolik lidí nade mnou masturbovalo, přijde mi to nechutné, říká bývalá drogově závislá cam girl Kristýna 16. dubna 2020 19:36

Příspěvek 500 korun na den, který se vláda rozhodla osobám samostatně výdělečně činným vyplatit kvůli ušlému zisku zapříčiněným koronavirovou pandemií, by se měl vyplácet i po 30. dubnu. Ministryně Schillerová na pátečním brífinku uvedla, že předloží vládě na pondělním zasedání návrh zákona, který by umožnil vyplácení stejné částky živnostníkům až do uvolnění bezpečnostních opatření, které má přijít 8. června.

Mělo by se tak jednat o částku vyšší než 15 tisíc korun, jak píše iRozhlas, který citoval vyjádření premiéra Babiše v deníku Právo.

Podmínky na získání podpory by měly být stejné, živnostníci budou muset akorát znovu poslat čestná prohlášení. Těch k první Pětadvacítce přišlo 196 517.  „Podnikatelé zaslali 60 % žádostí prostřednictvím emailu, 21 % žádostí přišlo skrze datovou schránku a 19 % žadatelů využilo boxy finanční správy k podání žádosti papírovou formou,“ doplnila generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Někteří podnikatelé posílají žádosti s chybami.  Richterová uvedla, že mezi nejčastější patří chybějící rodné číslo nebo DIČ či podpis, chybějící nebo špatné uvedené číslo účtu, či opakované podání žádosti. Stává se také to, že podnikatelé zašlou žádost na podatelnu, ke které nejsou přiřazeni. O podporu žádají také právnické osoby či živnostníci, kteří mají živnost přerušenou. Ti nárok na podporu nemají.

Doporučeno
Americké tajné služby prý o koronaviru informovaly Izrael už v listopadu loňského roku. Vlády obou zemí nic neudělaly Americké tajné služby prý o koronaviru informovaly Izrael už v listopadu loňského roku. Vlády obou zemí nic neudělaly 17. dubna 2020 10:28

Ministryně předpokládá, že o druhý kompenzační příspěvek bude žádat mnohem méně lidí, jelikož se budou bezpečnostní opatření uvolňovat. Tudíž více živnostníků bude moci podnikat. K pátku prý dala finanční správa příkaz k vyplacení 1,89 miliardy korun, v pondělí by tak mohlo mít podporu na účtech až 77 tisíc žadatelů. Ke 20. dubnu se chystá rezort vyplatit až 3,36 miliardy. O tento příspěvek lze žádat do 29. června.

Domů
Sdílet
Diskuse