Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2020 16:29
Čas čtení 1:09
Vojtěch Vanda

Maturity proběhnou 1. a 2. června, oznámil ministr školství Plaga. Na tiskové konferenci oznámil i data zkoušek na střední školy

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Didaktické části proběhnou 1. a 2. června, profilovou část doporučuje ministerstvo školství uskutečnit 10. června.

„Didaktické části společné maturitní zkoušky letos proběhnou 1. a 2. června a didaktický test z matematiky a z matematiky rozšiřující pak 3. června,“ prohlásil na středeční tiskové konferenci ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Ukončil tak spekulace o tom, jestli se maturitní zkoušky budou vůbec konat.

Doporučeno
Ministr zahraničí Tomáš Petříček měl nehodu v taxi, řidič nepřežil Ministr zahraničí Tomáš Petříček měl nehodu v taxi, řidič nepřežil 6. května 2020 14:35

„Co se týká profilové část, tak doporučujeme, aby začala od 10. června. Praktické zkoušky, maturitní práce a její obhajoba se může konat před samotnými didaktickými testy,“ pokračoval ministr, podle kterého je ale žádoucí, aby se tak nedělo bezprostředně poté, co se znovu zavede osobní přítomnost studentů na školách. Plaga zároveň vyzval učitele, aby zohlednili podmínky, které žáci při distanční výuce měli. 

Maturitní zkouška v tomto roce dále nebude obsahovat písemnou část z českého jazyka a písemnou část z jazyka cizího. Školám bude rozeslána metodika, která upravuje podmínky konání maturitních zkoušek, stejně jako hygienické standardy kvůli koronaviru.

Jelikož se situace okolo epidemie se vyvíjí poměrně dobře, je podle Plagy možné také uskutečnit plán návratu části žáků do škol, který mělo ministerstvo připraveno od 13. dubna. Dne 11. května se tak nebudou do školních lavic vracet pouze studenti těsně před maturitou, ale také studenti posledních tříd základních škol, kteří mají před zkouškami na střední školu. Maximálně však ve skupinách v počtu 15 lidí. Pro ostatní žáky by měla distanční výuka trvat až do 30. června.

Přijímací zkoušky na středoškolské obory budou jednotné. Podle Plagy proběhnou zkoušky na čtyřleté obory 8. června, na víceleté 9. června. Nicméně termín bude pouze jeden.

Doporučeno
Dominik Feri citoval člena krizového štábu, že plošné nošení roušek skončí 17. května. Hamáček toto tvrzení odmítl (Aktualizováno) Dominik Feri citoval člena krizového štábu, že plošné nošení roušek skončí 17. května. Hamáček toto tvrzení odmítl (Aktualizováno) 6. května 2020 14:19

Ministr na tiskové konferenci mimo jiné vyjádřil i vděk za debatu, která dnes proběhla v poslanecké sněmovně k tomu, jestli bude maturita z matematiky povinná nebo ne. „Jsem velmi rád, že se i v této nelehké situaci povedlo zrealizovat třetí čtení, abychom co nejrychleji dali jistotu budoucím maturantům, že bude nadále maturita z matematika volitelná, nikoliv povinná,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse