Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. července 2020 v 17:48
Čas čtení 1:06
Adam Smeták

Česko znovu zavádí plošné povinné nošení roušek, a to ve vnitřních prostorách s účastí nad 100 osob

Česko znovu zavádí plošné povinné nošení roušek, a to ve vnitřních prostorách s účastí nad 100 osob
Zdroj: Reprofoto/deník Právo
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Na tiskové konferenci to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek pravidelně aktualizujeme.

Češi a Češky se vrací k povinnému nošení roušek. Nové celostátní nařízení vstoupí v platnost od sobotní půlnoci. Na tiskové konferenci to uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Roušky bude nutné nosit ve vnitřních prostorách na akcích, kde bude více než 100 osob. Od půlnoci v pondělí 27. července začne platit také nařízení, které sníží počet možných účastníků akcí konaných ve vnitřních prostorách z 1 000 osob na 500 osob.

Doporučeno
Možná jsme na začátku 2. vlny koronaviru v Česku, je riziková doba. Zvážil bych cestu do Egypta a Turecka, řekl Prymula Možná jsme na začátku 2. vlny koronaviru v Česku, je riziková doba. Zvážil bych cestu do Egypta a Turecka, řekl Prymula 23. července 2020 v 14:51

Ministr Vojtěch na tiskové konferenci opakovaně upozornil na to, že jde pouze o preventivní opatření a vláda nechystá žádné ekonomické restrikce či omezení volného pohybu osob. Zároveň ukázal data, podle nichž není situace natolik alarmující, jak by se mohlo zdát. Nicméně, komunitní šíření podle něj přítomné je, a tak je třeba na něj patřičně reagovat. 

Vyzdvihl fakt, že neroste počet hospitalizovaných pacientů a pacientů, kteří jsou v těžkém stavu. Dále uvedl, že koronavirus se nešíří mezi zranitelnou populací. Medializované lokální ohnisko v dolech OKD označil za vyhaslé. 

Ministr také zmínil případ tanečního klubu Techtle Mechtle. Hygienici už vytrasovali 98 případů nákazy, které se vrací k tomuto klubu a jednomu člověku, který do něj dorazil a nakazil desítky dalších. Právě i kvůli tomuto případu se ministerstvo rozhodlo zavést povinné nošení roušek na akcích s návštěvností nad 100 osob.

Doporučeno
Kvůli party v pražském nočním klubu se nakazilo 98 lidí. Pilo se jedním brčkem Kvůli party v pražském nočním klubu se nakazilo 98 lidí. Pilo se jedním brčkem 23. července 2020 v 15:20

Česko znovu zavádí plošné povinné nošení roušek, a to ve vnitřních prostorách s účastí nad 100 osob
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Česko zaznamenalo za celou dobu pandemie 14 724 případů nákazy, 365 lidí nemoci podlehlo a 9 144 bylo prohlášeno za uzdravené. Aktivních případů je momentálně 5 067 a hospitalizováno je 141 osob (z toho 22 v těžkém stavu). 

A i když máme momentálně nejvíce aktivních případů za celé období, situace není tak drastická, jak by se mohlo zdát. Alespoň v porovnání s předchozími fázemi epidemie. Na vrcholu pandemie 9. dubna bylo v nemocnicích 446 osob s nemocí Covid-19 a v těžkém stavu jich bylo 98. 

Domů
Sdílet
Diskuse