Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2020 13:32
Čas čtení 1:04
Vojtěch Vanda

Český programátor, který údajně provozoval online drogové tržiště, byl zatčen. Bude vydán do Dánska

NEWS ČESKO DÁNSKO
Uložit Uložené

Zatčení programátora je výsledkem spolupráce Národní protidrogové centrály a dánských úřadů.

Domnělý devatenáctiletý správce mezinárodního virtuálního tržiště Altayo, v němž mohlo až 450 tisíc zákazníků nakoupit nelegální zbraně a služby, byl zatčen. České televizi to potvrdil ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. Provoz serveru, na němž si mohl člověk pořídit i tvrdé drogy, byl přerušen. Nyní čeká mladého programátora přesun do Dánska k trestnímu stíhání.

Doporučeno
Největší propad v historii: Česká ekonomika spadla o 10,7 procenta Největší propad v historii: Česká ekonomika spadla o 10,7 procenta 31. července 2020 11:00

Policisté měli mladíka v hledáčku už delší dobu, zatčen byl už dokonce 4. června, avšak kvůli probíhajícímu šetření dánské policie bylo možné jeho zadržení oznámit až teď. V rámci operace Green totiž byly vyšetřovány různé skupiny uživatelů, kteří tento trh využívali. Počet lidí ve skupinách se odhadoval mezi 4 až 8 tisíci.

„V Dánsku bylo zadrženo několik osob v souvislosti s prodejem nejméně 4,5 kilogramu kokainu, tří kilogramů MDMA, pěti kilogramů metamfetaminu, 3500 tablet extáze a 40 kilogramů konopí,“ sdělila ČT mluvčí centrály Barbora Kudláčková s tím, že pohyb drog mohl být na serveru mnohonásobně větší, jelikož se jedná pouze o zadržené substance.  

Dánové, v rámci vyšetřování špičky ledovce, poprosili české kolegy o spolupráci vloni. „Tuto osobu měla česká policie v hledáčku už v minulosti, protože byla prověřována v souvislosti s vytvořením tržiště, kde se obchodovaly obdobné nelegální komodity. Nicméně podle slov odborníků, kteří přišli do styku s jeho dílem, se jedná o velmi schopného programátora,“ uvedl pro ČT Frydrych.

Doporučeno
Klíšťat se už zřejmě nebudeš muset bát. Vědci vyvinuli vakcínu proti lymské borelióze Klíšťat se už zřejmě nebudeš muset bát. Vědci vyvinuli vakcínu proti lymské borelióze 31. července 2020 10:19

Server Altayo, který vypadal jako klasický e-shop, figuroval nejprve na tzv. darknetu, později jej však přesunul do klasického internetového prostředí. Časem si server pro svůj neobvyklý sortiment získal skoro půl milionu uživatel. „Nepochybně se tam nabízely i zbraně, dětské porno a služby typu hacking a padělání. Na nelegálních virtuálních tržištích obecně se nabízejí i nelegální služby, jako je například vražda nebo znásilnění,“ popsal ředitel centrály.

Domů
Sdílet
Diskuse