Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. září 2020 19:03
Čas čtení 0:54
Daniel Kopejska

Psi zjistí nakažení koronavirem dřív než test. Na letišti ve Finsku budou kontrolovat pasažéry

ZAJÍMAVOSTI KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Čtyřnozí přátelé budou v boji proti nemoci Covid-19 pomáhat svým citlivým nosem, v Helsinkách na letišti je využijí jako identifikátory nakažených.

Výsledky z veterinární fakulty v Helsinkách předběžně ukazují, že psi jsou schopni virus vyčuchat téměř se stoprocentní úspěšností. Výhodou je také to, že jsou schopni virus identifikovat ještě předtím, než se začne naplno projevovat. To například běžné testy nedokážou. Pouze buď velmi těsně před a nebo až v průběhu. Proto bylo vytrénováno 16 psů, kteří budou sloužit na letišti v Helsinkách. Budou zde kontrolovat cestující ze zahraničí, informuje letecká společnost Finavia.

Bude to tak první letiště, které se o podobný způsob ochrany pokusí. Podle ředitele společnosti Ulla Lettijeffa je to další krok v poražení koronaviru. Prvně však musí přijít příslušná změna v legislativě. 

Jak probíhá testování?

Psi budou na službě vždy čtyři. Dva budou pracovat a dva odpočívat na střídačku. Psi samozřejmě nebudou čuchat přímo k cestujícím. Ti si z kůže pouze setřou vzorek, který budou psi následně čuchat z kelímku. Délka trvání záleží na zkušenosti psa, stejně jako záleží na jeho rase a historii. Nejzkušenější pes ve službách letiště bude osmiletý kříženec Kössi, který dokáže nakaženého identifikovat za 7 minut.

Doporučeno
Airbus představuje letadla bez emisí, dočkat se jich můžeme už v roce 2035 Airbus představuje letadla bez emisí, dočkat se jich můžeme už v roce 2035 21. září 2020 12:18

Většina psů už má zkušenosti s čichovým rozpoznáváním. Trénují je ve společnosti Wise Nose. Pokud pes najde ve vzorku nemoc, pasažér bude následně přesměrován do zdravotního zařízení pro další postup.

Domů
Sdílet
Diskuse