Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2020 16:34
Čas čtení 0:48
Vojtěch Vanda

Epidemie sílí, Česko se může dostat zpět do pátého stupně, míní Blatný

NEWS ČESKO KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Epidemie koronaviru začala v České republice zase sílit.

Vypadá to, že Česká republika bude muset přistoupit k ještě přísnějším protikoronavirovým opatřením. Podle slov ministra zdravotnictví Jana Blatného by mohl přírůstek nově nakažených ke konci roku vzrůst až k 10 000 za den. Reprodukční číslo je totiž 1,2. Ministr nevylučuje, že by v takovém případě vláda přikročila ke znovuzavedení pátého stupně PES. Informují Novinky.cz.

Doporučeno
Prošel rozpočet na rok 2021, schodek je rekordních 320 miliard korun Prošel rozpočet na rok 2021, schodek je rekordních 320 miliard korun 18. prosince 2020 13:20

To, jestli se tak stane, údajně záleží na místech v nemocnicích a počtech nakažených zdravotníků. Česko ale prý není výjimkou. Rostoucí trend nakažených, jak uvedl šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, je evidentní v celé Evropě

„Epidemie opět roste. Počet nově diagnostikovaných se zvyšuje, částečně i díky populačnímu testování antigenními testy. Je cílem udržet v chodu zdravotní systém,“ dodal Blatný.

Momentálně se počítá s průměrným denním přírůstkem kolem 6000 nakažených denně, v dalších týdnech by se měli číslo zvyšovat. Na konci roku by prý do nemocnice mohlo zamířit až 7000 nakažených, z nichž na JIP by skončilo něco mezi 900 až 1000 pacienty.

Doporučeno
Slovenský premiér má koronavirus. Kdybych měl možnost obětovat svůj život za život tisíců nevinných obětí, udělám to, napsal Slovenský premiér má koronavirus. Kdybych měl možnost obětovat svůj život za život tisíců nevinných obětí, udělám to, napsal 18. prosince 2020 14:05

Česká republika v pátek vstoupila do čtvrtého stupně PES, s čímž se pojí i zavírání obchodů a některých služeb. Vládní činovníci apelovali na občany, aby byli zodpovědní, a snažili se držet nákazu daleko od sociálních zařízení pro důchodce.

Zároveň v Česku probíhá antigenní testování. Jen za čtvrtek se nechalo otestovat 7590 lidí, z nichž 9 % bylo pozitivních.

Domů
Sdílet
Diskuse