Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. března 2021 19:24
Čas čtení 0:57
Ondřej Jarůšek

AstraZeneca sníží v Evropě dodávky vakcín o 73 procent

AstraZeneca sníží v Evropě dodávky vakcín o 73 procent
Zdroj: FOTO TASR - Lukáš Grinaj
NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Jaký dopad to bude mít pro Česko, zatím není jasné.

Společnost AstraZeneca se chystá v rámci Evropy snížit dodávky svých vakcín proti koronaviru o 73 procent. Informaci o razantním snížení počtu dodávek se objevila během soboty na twitterovém účtu projektu Chytrá karanténa.

Zatím není jisté, jak velký dopad to bude mít pro Česko. „Jak se to dotkne ČR ještě nevíme. Intenzivně to ale řešíme. Pokusíme se rozhodnutí centrály změnit. Pracujeme i na navýšení a urychlení dodávek dalších vakcín,“ píší na Twitteru zástupci Chytré karantény.

Od společnosti AstraZeneca mělo Česko podle očkovací strategie objednáno na tři miliony dávek vakcíny

Některé státy přestaly v posledních dnech vakcínou od společnosti AstraZeneca očkovat. Některým osobám se totiž v těle po podání vakcíny začaly tvořit krevní sraženiny, podle Evropské lékové agentury však vakcíny nejsou příčinou těchto zdravotních potíží. 

Doporučeno
AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat AstraZeneca: Vyvracíme mýty a hoaxy o vakcíně, s níž některé státy přestávají očkovat 12. března 2021 12:17

Podle aktuálních dat ministerstva zdravotnictví bylo v České republice dosud vykázáno celkově 1 049 108 očkování, přičemž 296 424 osob obdrželo dvě dávky vakcíny. Očkuje se u nás i preparáty od Pfizer/BioNTech a od Moderny. Za březen má podle šéfa rezortu Jana Blatného (za ANO) do Česka přijít 1,1 milionu dávek vakcín. To je pro srovnání o 200 000 dávek více, než kolik přišlo dohromady za leden a únor.

Domů
Sdílet
Diskuse