Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. května 2021 11:24
Čas čtení 2:12
Tímea Krauszová

Indické nemocnice zkolabovaly, premiér zatím řeší výstavbu megalomanského vládního komplexu

Indické nemocnice zkolabovaly, premiér zatím řeší výstavbu megalomanského vládního komplexu
Zdroj: Getty Images/Anindito Mukherjee
NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Uprostřed smrtícího chaosu premiér Naréndra Módí protlačuje plán za téměř dvě miliardy dolarů na výstavbu nových vládních budov. Součástí projektu je také nové sídlo pro něj.

Indii tvrdě zasáhl koronavirus. Indové nestíhají pohřbívat oběti a musí je masově pálit. Zašlo to tak daleko, že minulý týden už hlásili nedostatek dřeva.

Zdravotnictví ale covid srazil na kolena už předtím: v zemi není dostatek kyslíku, denně umírají tisíce lidí a ve čtvrtek přibylo rekordních 414 tisíc nových případů. Za uplynulý týden indičtí nakažení tvoří skoro polovinu celosvětového přírůstku.

V Indii je třetí nejvyšší bilance úmrtí na světě (po USA a Brazílii) a podle zprávy WHO představovala úmrtí v souvislosti s covidem v Indii čtvrtinu všech pandemických úmrtí na světě za minulý týden.

Indie
Zdroj: Getty Images/Anindito Mukherjee/Stringer

Pomoci se jim dostává ze zahraničí, posílají se léky, plicní ventilátory a jiné vybavení, ale v zemi vznikají nové kmeny viru, které se šíří rychlejším tempem, než jakým stíhají úřady zasáhnout.

Uprostřed tohoto smrtícího chaosu premiér Naréndra Módí protlačuje plán za téměř dvě miliardy dolarů na výstavbu nových vládních budov. Parlament sídlí ve stoletých prostorách, které prý již nejsou vhodné. Součástí projektu je podle CNN i nové sídlo pro něj.

Doporučeno
Ulice plné mrtvých a přeplněné nemocnice. V Indii jen za včerejší den přibylo 332 730 nově nakažených koronavirem Ulice plné mrtvých a přeplněné nemocnice. V Indii jen za včerejší den přibylo 332 730 nově nakažených koronavirem 23. dubna 2021 12:15

Megaprojekt za miliardy

Renovace za 1,8 miliardy dolarů nese název Central Vista Redevelopment Project. Oficiálně je prohlášena za kritickou infrastrukturu, stavba je tedy povolena i uprostřed zdravotní krize. Většina jiných developerských projektů má v tomto období v Indii stopku.

Domů
Sdílet
Diskuse