Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. června 2021 10:54
Čas čtení 1:01
Tereza Šnajdrová

Nový volební model: ANO a SPOLU svádí boj o druhé místo. Koalice Pirátů a STAN je stále ve vedení

Nový volební model: ANO a SPOLU svádí boj o druhé místo. Koalice Pirátů a STAN je stále ve vedení
Zdroj: se souhlasem Ivana Bartoše
NEWS VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Takto vypadá nejnovější volební model, který si nechala vypracovat Česká televize.

Made with Flourish

Podle červnového volebního modelu společnosti Data Collect, který si nechala vypracovat Česká televize, by ve volbách zvítězila koalice Pirátů a STAN s 25,5 % hlasů. Na druhé příčce se již několik týdnů drží hnutí ANO, pro které by hlasovalo 20,5 % voličů a jen o jedno procento méně by získala trojkoalice SPOLU. Do Sněmovny by se dostalo i SPD, KSČM, ČSSD a hnutí Přísaha. 

Doporučeno
Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí Velký rozhovor s Ivanem Bartošem: Volby budou hodně špinavé. Kdyby nás Babiš poslouchal, nemuselo zemřít 30 tisíc lidí 3. června 2021 16:25

Do volebního průzkumu, který probíhal od 31. května do 11. června 2021, se zapojilo 1200 respondentů starších 18 let. Data Collect zjišťoval, pro koho by lidé ve volbách do Poslanecké sněmovny hlasovali, pokud by se konaly již tento červen.

Na první příčce se již několik měsíců drží koalice Pirátů a STAN, pro kterou by hlasovalo 25,5 % voličů. Volební preference hnutí ANO stále klesají a z nejnovějšího volebního průzkumu vyplývá, že by pro něj hlasovalo 20,5 % lidí, což je jen o jedno procento více, než kolik by získala třetí koalice SPOLU ((ODS, KDU-ČSL a TOP 09), jíž by svůj hlas vhodilo 19,5 % voličů. Nad hranici deseti procent by se dostalo i hnutí SPD s 10,5 % hlasů.

Podle Data Collectu by se do Sněmovny dostali  i komunisté se ziskem 5,5 %, ČSSD, pro které by hlasovalo 5 % voličů a dokonce i nová strana Přísaha Roberta Šlachty, pro níž by také hlasovalo 5 % lidí. Koalice Trikolóry, Svobodných a Soukromníků, by stejně jako Zelení, žádná křesla v Poslanecké sněmovně nedostala.

Metodologie předvolebního výzkumu společnosti Data Collect
> Vzorek byl složen z 1200 respondentů ve věku 18 a více.
> Použit byl kvótní výběr respondentů podle pohlaví, věku, vzdělání, kraje a velikosti sídla
> Statistická chyba činila +/-1 % u malých stran až +/- 3,1 % u velkých stran
> Sběr dat probíhal od 31. května do 11. června 2021.
> Výzkum byl realizován telefonickým dotazováním (CATI) s využitím náhodně generovaných čísel.
Doporučeno
Při změně pohlaví musíte podstoupit spoustu ponižujících vyšetření, říká šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková (Rozhovor) Při změně pohlaví musíte podstoupit spoustu ponižujících vyšetření, říká šéfka Mladého pirátstva Georgia Hejduková (Rozhovor) 16. června 2021 14:03
Domů
Sdílet
Diskuse