Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2021 v 8:55
Čas čtení 0:41
Ondřej Jarůšek

Česko zasáhnou další bouřky a pokračovat budou i tropické teploty, varuje ČHMÚ

Česko zasáhnou další bouřky a pokračovat budou i tropické teploty, varuje ČHMÚ
Zdroj: Unsplash/Josep Castells/volně k užití
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Bouřky, ale i tropy. ČHMÚ vydal novou výstrahu.

Velkou část České republiky v úterý odpoledne a v noci na středu čekají další bouřky, které budou podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) i velmi silné. Bouře budou doprovázeny také přívalovými srážkami kolem 60 mm a lokálně i kroupami. Nárazy větru budou kolem 70 km/h.

Aktuální výstraha před bouřkami platí pro Prahu, celý Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký, Jihočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj, dále taky pro část Vysočiny a část Pardubického kraje.

„Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami,“ píše ČHMÚ s tím, že je třeba zabezpečit okna, dveře, skleníky nebo volně položené předměty.

Doporučeno
Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček Do roku 2050 se už s oteplováním nedá nic dělat. Když do té doby omezíme skleníkové plyny, můžeme klima ovlivnit, říká Zahradníček 8. července 2021 v 15:33

Oproti tomu Jihomoravský, Zlínský a částečně i Olomoucký kraj čekají opět vysoké teploty. Rtuť má podle meteorologů vystoupat až nad 31 stupňů Celsia, lidé by proto měli omezit fyzickou zátěž. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami,“ dodávají meteorologové.

bouřka
Zdroj: Unsplash/Josep Castells/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse