Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2021 14:47
Čas čtení 2:51
Radim Šlechta

Houby jako zbraň proti klimatickým změnám. Jak naši planetu mohou změnit k lepšímu?

Houby jako zbraň proti klimatickým změnám. Jak naši planetu mohou změnit k lepšímu?
Zdroj: Pixabay / adege / volně k užití
ZAJÍMAVOSTI KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

I přesto, že jsou houby často opomíjené, jejich ekologická důležitost je nezpochybnitelná.

Když Giuliana Furci bloudila pralesem, aby našla vzácný druh nepolapitelné lišky, narazila na houbu, která jí změnila život. Výpravy v Chiloé se tehdy zúčastnila jako devatenáctiletá studentka, která se vydala označovat vzácný druh šelmy, při této výpravě ale její kariéra nabrala zcela nový směr. Informovala britská BBC.

„Na své výpravě jsem míjela velké množství hub, až jsem si všimla jedné, nápadně oranžové, která rostla na pařezu. Tehdy jsem o ní ale nedokázala nic zjistit, dokonce ani to, jak se jmenuje,“ popisovala Giuliana své prozření.

V tu chvíli věděla, že je to právě tento druh, kterému chce svůj život nadále zasvětit. Právě nedostatek informací o chillských houbách ji přivedl k tomu, aby se vydala na cestu, na které chtěla odhalit všechny jejich „magické schopnosti“.

Houby
Zdroj: Pixabay / adege / volně k užití

Podle ní jsou to právě houby, co představuje nejúžasnější a nejdůležitější organismy pro pozemský život. Bez nich by, jak říká, nemohl vůbec existovat. Přesto se ale nenápadným organismům nedostává tolik prostoru, kolik by si zasloužily. 

Domů
Sdílet
Diskuse