Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. října 2021 14:00
Čas čtení 8:06
Adam Smeták Vojtěch Vanda

ZÁZNAM: Volební účast byla v pátek kolem pětiny voličů. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 8 ráno

ZÁZNAM: Volební účast byla v pátek kolem pětiny voličů. Volební místnosti se opět otevřou v sobotu v 8 ráno
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Úderem 14. hodiny začaly v pátek volby do Poslanecké sněmovny. Budeme je živě sledovat celý den.

V pátek 8. října ve 14:00 začínají volby do Poslanecké sněmovny. Ve volebním klání se utká 22 stran, hnutí a koalic o přízeň voličů. Volit může každý občas Česka, který již dosáhl 18 let věku.

Refresher si je vědom důležitosti politické soutěže a zájmu mladé generace o ni, proto připravil sérii článků, rozhovorů s lídry, tématických textů či reportáží souvisejících s volbami, které právě začínají.

Politické dění nám není jedno, proto jej budeme sledovat v pátek i v sobotu po celý den a přinášet ti ty nejčerstvější informace. V sobotu rovněž vyrazíme do štábů tří nejsilnějších uskupení, abychom ti popsali náladu, která tam panovala. 


22:00 – Pro dnešek ukončujeme živý přenos. Zítra budeme pokračovat od 8:00.

21:28 – Pole serveru iDNES mělo v ubytovně ve Slaném dojít k pokusu o kupčení s hlasy. 

20:56 – K urnám přišla zatím zhruba pětina voličů. Volební místnosti jsou v pátek otevřeny do 22:00. (ČT24)

19:23 – Náměstek ministra vnitra Petr Vokáč uvedl, že největší prohřešek, který voliči během prvního volícího dne „provedli“, bylo nenošení respirátorů ať už z jakýchkoliv důvodů. Prý se ale jednalo o jednotky případů. Volební účast podle něj přesáhla v některých okrscích, o kterých má informace, zhruba 20 %, někde dokonce až 25 %. (ČT24)

18:57 – Kroužkování je důležitá součást voleb. Předtím, než vhodíš svůj lístek do urny, můžeš dát svůj tzv. preferenční hlas přímo kandidátům, kterým důvěřuješ. Jak na to? Dozvíš se v našem článku ZDE.

18:37 – U některých volebních místností se stále ještě tvoří fronty. Jedna z nich je například v Jinočanech ve Středočeském kraji. (Seznam Zprávy)

18:33 – K urně se dostal i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Řekl jsem ANO republice!“ zmínil

17:36 – Jak se staví jednotlivé české strany ke klimatické krizi? Otázky, které zajímají zejména mladé lidi, REFRESHER pokládal těm, kteří momentálně kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny. Jejich reakci si přečteš ZDE.

17:28 – Odvolili již všichni předsedové parlamentních stran. Lídr Přísahy Robert Šlachta odvolí až v sobotu. (iDNES)

17:25 – Ke svému odvolení se na Facebooku vyjádřil prezident Miloš Zeman. „Splnil jsem svou občanskou povinnost a na zámku v Lánech jsem odvolil v parlamentních volbách.
Prosím, nezapomeňte volit, je to důležité! Obětujte chvilku času pro sebe a naši republiky,“ uvedl s poděkováním všem, kteří na něj v poslední době mysleli.

17:15 – Lídři koalice SPOLU mají odvoleno, poslední z nich, šéf lidovců Marian Jurečka, na Twitter ohlásil, že to „hodil“ jejich koalici. „Věřím, že finální účet od vás nám přinese změnu k lepšímu,“ dodal.

17:08 – Ke 16:00 byla volební účast v Praze 6, kde je tradičně vysoká volební účast, 21 % oprávněných voličů. Moravská Nová Ves, jež byla na začátku léta zasažena tornádem, registrovala účast 11 %. (ČT24)

17:00 – O průběhu hlasování v Brně informoval na Twitteru i mluvčí městské police Jakub Ghranem. „Před místností v centru Brna se tvořily dlouhé fronty až na tři čtvrtě hodiny,“ uvedl. 

„Někteří voliči byli nervózní a prý i sprostí na komisi. Obzvlášť muž, který po vystání řady zjistil, že má propadlý OP. Strážníci jen mírnili emoce a donesli zapomnětlivým jednorázové roušky,“ dodal k situaci.

16:56 – Předseda komunistů Vojtěch Filip se při vhození svého hlasu do volební urny nechal slyšet, že pokud se jeho strana do Sněmovny dostane, podpořila by menšinovou vládu ANO, respketive Andreje Babiše (ANO) (Aktuálně.cz)

16:53 – Odvolil i největší konkurent Andreje Babiše na post premiéra Petr Fiala (ODS). „Změna je blízko. Běžte prosím volit, je to důležité!“ vyzval

16:38 – Odvoleno má desetina až pětina voličů. Podle řady komisařů je zájem značný. (ČT24) 

16:36 – Šéfka Trikolóry Zuzana Majerová Zahradníkova odvolila bez respirátoru. A to navzdor upozornění policistů. Komise pak musela volební místo vydezinfikovat. (iDNES)

16:34 – Odvoleno má také ministryně financí a pravá ruka premiéra Babiš Alena Schillerová (za ANO).

16:32 – K dnešní 16. hodině má odvoleno již 17 % voličů z Prahy 1.

16:29 – V Průhonicích ve Středočeském kraji odvolil už také známý herec Bolek Polívka.

16:15 – U voleb došlo k prvnímu letošnímu incidentu. Zapisovatelka si odmítla nasadit roušku, výzvu uposlechla až po příchodu policie. (Česká televize)

16:13 Před volbami jsme shrnuli deset let vládnutí jejich favorita – Andreje Babiše. Vyhraje navzdory svým skandálům? To se dozvíme už v sobotu. O jeho deseti letech v politice si můžeš přečíst ZDE.

Doporučeno
10 let Babiše v politice: Jak je možné, že je navzdory skandálům stále populární? A vyhraje opět volby? 10 let Babiše v politice: Jak je možné, že je navzdory skandálům stále populární? A vyhraje opět volby? 7. října 2021 16:30

15:51  Mluvčí prezidenta na Twitteru zveřejnil fotografie prezidenta Zemana. V uplynulých dnech se výrazně spekulovalo o jeho zdravotním stavu, který se měl zhoršit.

15:43 – Další lídři kandidátů do Poslanecké sněmovny mají odvoleno. V Praze přišla k urně předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, v Mladé Boleslavi odvolil předseda ČSSD Jan Hamáček. Ten slíbil, že pokud se sociální demokraté nedostanou do Sněmovny, odejde z vedení strany. (E15)

15:40 – Kdo jsou kandidáti na premiéra? Tři hlavní kandidáty, Andreje Babiše (ANO), Ivana Bartoše (Piráti) a Petra Fialu (ODS) jsme ti představili v jednom z našich předvolebních článku. Co všechno slíbili, jakou práci mají za sebou nebo co vystudovali? Dozvíš se ZDE

15:35 – Už i premiér Andrej Babiš (ANO) má odvoleno. Do Lovosic přijel s manželkou Monikou a dcerou (Seznam Zprávy)

Babiš, volby
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

15:33 – V okolí volebních místností bude více policejních hlídek, uvedla policie. Zdůvodnila to tím, že chce v rámci tohoto opatření předejít narušování průběhu voleb. 

15:22 – Prezident Zeman již má také odvoleno. Podle předsedy volební komise Ivan Salač uvedl, že se mu prezident zdá v pořádku a vypadá dobře. (iROZHLAS.cz)

15:17 – Odvoleno má již i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Před volební místností už byla fronta. Velká spousta lidí. Vypadá to, že je tu obrovská poptávka po změně. Nenechte propadnout svůj hlas, kterým ovlivníte, jakou cestou bude směřovat naše země v dalších 4 letech!“ napsal na Twitter.

15:14 – Lídři některých kandidátů mají již odvoleno. Předseda Pirátů Ivan Bartoš již odvolil v Ústí, Tomio Okamura z SPD volil v pražském Břevnově (E15, Seznam Zprávy)

15:02 – Lánská volební komise by již měla být na zámku v Lánech, kde bude volit Miloš Zeman. (iROZHLAS.cz)

15:00 – Takto vypadá volební místnost v Lovosicích, kde by měl odvolit premiér Andrej Babiš (ANO). Očekává se, že do místnosti přijde odvolit kolem 15:30. (Seznam Zprávy)

14:57 – Nevíš koho volit? REFRESHER položil kandidátům do Sněmovny několik otázek, které tíží mladou generaci. Zeptali jsme se například na to, kdo plánuje zvyšovat daně, jak budou řešit klimatickou krizi nebo kdo podpoří manželství pro všechny. Přečíst si jej můžeš ZDE.

14:50 – Prezident zatím neodvolil. Do lánského zámku během půl hodiny přijelo již třetí auto - mezi nimi protokolář Kruliš nebo mluvčí Ovčáček. Volební komise za prezidentem zatím nedorazila,“ uvedl na sociálních sítích novinář iROZHLAS.cz Vít Kubant.

14:46 – O volby v zahraničí je enormní zájem. Ministerstvo zahraničních věcí informovalo o tom, že oprávnění volit na zastupitelských úřadech má letos více než 14 tisíc voličů. Jako první mohli volit kvůli časovému posunu krajané v Brazílii a Argentině, a to ve čtvrtek v 19:00. O hodinu později se volilo na Kubě, na východním pobřeží Spojených států a v Kanadě.

Nejvíce zapsaných voličů je na velvyslanectví v Londýně (1 137 voličů), a dále v Bruselu (864 voličů), v Sydney (578 voličů), v Bratislavě (556 voličů), v Paříži (506 voličů), či v New Yorku (414 voličů). Nejvzdálenějším místem, kde Češi mohou odevzdat své hlasy ve sněmovních volbách, je australské Sydney. (MZV)

14:39 – Výzvu k volbám sdílel na sociálních sítích i premiér Andrej Babiš (ANO). V pohyblivém příspěvku stálo „Jsem váš premiér pro neklidnou dobu,“ přičemž za jeho podobiznou byly vypsány vlastnosti, které premiér má. Obrázek uzavírá slogan „Až do roztrhání těla,“ se kterým hnutí ANO vystupuje.

14:33 – Přichází naše chvíle!“ napsal na Twitter zase předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Volební místnosti se otevřely a právě teď rozhodneme, jestli si naší budoucnost napíšeme sami, nebo nám ji další čtyři roky budou diktovat jiní. Volte Piráty a Starosty. Vraťme zemi budoucnost!“ dodal.

14:31 – Všichni velcí hráči letošních voleb také odstartovali letošní volby. Koalice SPOLU a předsedové jednotlivých stran znovu poprosili voliče, aby přišli k urnám a vhodili hlas jejich koalici.

14:28 – Internet se plní pohledy z volebních místností. Ta se otevřela i v Lánech, kde by měl odvolit i prezident Miloš Zeman. (Seznam Zprávy)

14:20 – Kdy budou známy výsledky voleb? Na tuto otázku přibližně odpověděla 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová pro Českou televizi. Podle jejího tvrzení se první relevantní výsledky zveřejňují hned poté, co je úřad získá. Měly by to být brzké večerní hodiny vzhledem k tomu, že se volební místnosti úplně zavírají v sobotu v 14:00. Nevyloučila, že by to mohli být někdy kolem 17:00 či 18:00

Může se ale stát, že některý okrsek může kvůli jistým okolnostem a problémům doručit data až 24 hodin po jeho uzavření, jelikož se musí na místo dostat komise a hlasy přepočítat. (ČT)

14:13 Český statistický úřad zveřejnil celkové informace o kandidátech do Poslanecké sněmovny. „O poslanecký mandát usiluje celkem 5 242 kandidátů, 3 584 mužů a 1 658 žen (31,6 %). Průměrný věk kandidáta je 49 let, 19 nejmladším je 21 let, dvěma nejstarším pak 90 let,“ uvedl úřad na Twitteru. (ČSÚ)

14:10 – Volební místnosti po celé republice se otevřely voličům. S tím se zveřejnily i poslední předvolební analýzy. Jednu z nich vytvořil i server Demagog.cz, jenž na Twitteru sdílel ověření výroků ze Superdebaty na České televizi, která proběhla ve středu. 

14:00 – Vítej u živého přenosu z volebního dění. Budeme tě pravidelně informovat o veškerém dění souvisejícím s volbami do Parlamentu České republiky. Není nám to jedno. Začínáme právě teď! 

Domů
Sdílet
Diskuse