Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. října 2021 12:00
Čas čtení 3:22
Ilona Hobzová

Představujeme favority na premiéra. Kdo jsou a co nabízí Babiš, Fiala a Bartoš

Představujeme favority na premiéra. Kdo jsou a co nabízí Babiš, Fiala a Bartoš
Zdroj: ODS/Úřad vlády ČR/Česká pirátská strana/volně k užití
POLITIKA VOLBY DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2021
Uložit Uložené

Podívali jsme se blíže na lídry stran a uskupení, kterým průzkumy přisuzují největší šance ve volbách.

V sobotu se dozvíme, která strana či hnutí získá od voličů největší důvěru. Výsledky naznačí také to, kdo na další čtyři roky usedne do premiérského křesla.

Nemusí nastat žádná změna a předsedou vlády zůstane Andrej Babiš. Velké šance ale průzkumy přisuzují také jeho největším protivníkům, Petru Fialovi (SPOLU) a Ivanu Bartošovi (Piráti a Starostové). Refresher pro tebe připravil přehled informací o nich. 

Andrej Babiš (lídr ANO)

Současný premiér a lídr hnutí ANO Andrej Babiš je od svého nástupu do politiky velmi kontroverzní osobou a českou politiku obrátil naruby. Sám tvrdí, že jako politika ho stvořily tradiční polistopadové strany a hnutí ANO založil především kvůli boji s korupcí, která tu dle jeho slov za dobu vlád těchto stran panovala.

Před vstupem do politiky byl Andrej Babiš známý jako podnikatel a jeden z nejbohatších Čechů. Je zakladatelem koncernu Agrofert, který vznikl v roce 1993 a z něhož se za tu dobu stal holdingový konglomerát, do jehož portfolia patří více než 250 společností.

Doporučeno
Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ Toto jsou tváře nové vlády. Mezi kandidáty na ministry je i politik přezdívaný „don Pablo“ 18. listopadu 2021 13:00

V roce 2011 Babiš založil občanskou iniciativu, ze které se o rok později vyklubalo hnutí ANO 2011. Ve volbách do Poslanecké sněmovny obsadilo druhé místo a stalo se součástí vlády s ČSSD a KDU ČSL. Andrej Babiš nastoupil do funkce ministra financí. V dalších volbách v roce 2017 ANO suverénně zvítězilo a z Babiše byl premiér České republiky.

Politickou kariéru Andreje Babiše protíná mnoho skandálů, kterých si často všímají i zahraniční média. Kvůli čerpání dotací z veřejných zdrojů je obviňován ze střetu zájmů, velkou pozornost přitáhl také nákup mediální společnosti Mafra v roce 2013 a možná spolupráce s StB v 80. letech, kterou však Babiš popírá

Dalším skandálem bylo tvrzení jeho syna, Andreje Babiše mladšího, že jej jeho otec nechal proti jeho vůli zavléct na Krym, aby nemohl vypovídat v dotační kauze Čapí hnízdo. Babiš junior chce nyní na svého otce podat trestní oznámení.

Nejnověji zahýbala Českém kauza Pandora Papers, dle níž si Babiš skrze své offshorové firmy přesunul do zahraničí nezdaněné peníze. Tyto finance dle zveřejněných informací použil na nákup nemovitostí ve Francii. 

Letošní volby do Poslanecké sněmovny Andrej Babiš označil jako svoje poslední. Zároveň se nechal slyšet, že než by šel do opozice, raději odejde z politiky. Podle svých slov v poslední Superdebatě na České televizi by rád pokračoval v řadě projektů, které jeho vláda ještě nestihla dokončit

Andrej Babiš
Zdroj: Úřad vlády ČR
Domů
Sdílet
Diskuse