Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. listopadu 2021 17:45
Čas čtení 1:47
Tereza Šnajdrová

Skandování vystřídaly slzy. Takto vypadal pražský pietní pochod za reprodukční, ženská a lidská práva v Polsku (Reportáž)

Skandování vystřídaly slzy. Takto vypadal pražský pietní pochod za reprodukční, ženská a lidská práva v Polsku (Reportáž)
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER
REFRESHER POLSKO
Uložit Uložené

Ve čtvrtek večer jsme se zúčastnili pochodu za práva polských žen.

Ve čtvrtek večer se v centru Prahy konal pietní pochod za reprodukční, ženská a lidská práva v Polsku, na kterém jsme nechyběli ani my. Tichý protest pořádaný organizacemi International Feminists United a Ciocia Czesia začínal v 17:00 hodin před Konzulárním oddělením velvyslanectví polské republiky a stovky lidí se následně přesunuly až na Malostranskou, k polské ambasádě. Skandování a hesla jako „patriarchát do koše“ tentokrát vystřídal smutek a slzy.

Doporučeno
„Moje tělo, moje práva! Patriarchát do koše!“ Prahou prošel pochod za právo na bezpečný přístup k interrupcím (Reportáž) „Moje tělo, moje práva! Patriarchát do koše!“ Prahou prošel pochod za právo na bezpečný přístup k interrupcím (Reportáž) 26. října 2021 15:45

Již před začátkem pochodu se prostory před Konzulárním oddělením velvyslanectví polské republiky začaly plnit stovkami lidí, kteří přišli vyjádřit podporu nejen polským ženám. „Jsme tu, abychom polské vládě ukázaly, že nemůže omezovat lidská práva. Další žena za to zaplatila životem,“ odpověděly nám tři mladé slečny, kterých jsme se tázali, proč na pochod přišly.

Extrémní protipotratový zákon, který byl zaveden v Polsku, má mnoho odpůrců po celé Evropě a když pak v sousední zemi začátkem listopadu kvůli zákazu potratů zemřela další žena, tisíce lidí z celé V4 vyrazily do ulic.

pochod
Zdroj: Tereza Šnajdrová/REFRESHER

V důsledku extrémních protipotratových zákonů přišla v Polsku před pár týdny o život mladá žena jménem Izabela. Zákon, který vešel v platnost letos v lednu, totiž zakazuje možnost interrupce i v případě těžkého poškození plodu. Lékaři, kteří se měli o Izu postarat, když se u ní objevily vážné komplikace, v souladu s tímto zákonem tak dlouho čekali, až plodu přestane být srdce, až přestalo tlouct to Izino,“ zahájila pietní pochod jedna z řečnic.

Domů
Sdílet
Diskuse