Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. ledna 2022 7:40
Čas čtení 1:05
Radim Šlechta

KORONAVIRUS: Počet nakažených v Česku znovu překročil 10 tisíc, brzy má převládnout omikron

KORONAVIRUS: Počet nakažených v Česku znovu překročil 10 tisíc, brzy má převládnout omikron
Zdroj: FOTO TASR - František Iván
NEWS DENNÍ NÁRŮST NAKAŽENÝCH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Shrnujeme vývoj epidemiologické situace v Česku.

V České republice přibylo za úterý 10 169 případů nákazy koronavirem. Poprvé za dva týdny tak Česko překročilo hranici 10 tisíc infikovaných za den. Ve srovnání s minulým týdnem je toto číslo vyšší o necelou tisícovku. Oproti včerejšku vzrostlo také incidenční číslo, které udává počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Tento ukazatel je teď na hodnotě 368. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví. 

Od začátku epidemie se koronavirem v České republice nakazilo již přes 2,5 milionu obyvatel. Mezi nejinfikovanější místa u nás patří Praha, naopak na západě Čech, převážně v Karlovarském kraji, je situace již několik měsíců na nejnižších číslech. V úterý bylo provedeno přibližně 88 tisíc testů. U těch vzrostlo procento pozitivity z 6,03 % na 6,54 %.

Doporučeno
Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře Silvestrovské ohňostroje v Česku výrazně znečistily ovzduší, tato města na tom byla nejhůře 4. ledna 2022 18:34

Podle Státního zdravotnického ústavu je u nás ke 3. lednu přibližně 15 % pozitivně testovaných nakaženo variantou omikron. Podle ústavu by s přihlédnutím na vývoj pandemické situace v jiných zemích mohl omikron v Česku převládnout přibližně asi do deseti dnů.

Lidí s potvrzenou nákazou koronavirem leží v nemocnicích 2854, z nichž 506 je ve vážném stavu. Čísla však mohou být ještě větší, protože nemocnice některá data nahlašují zpětně. V tuto chvíli dostupná data ale naznačují mírný pokles hospitalizovaných oproti pondělku, a to jak v případě hospitalizací, tak i v případě těžkého průběhu.

Ke 4. lednu se nechalo očkovat již přes 6,6 milionů lidí. Více než 2,5 milionu obyvatel již sáhlo po 3. posilující dávce. Ke včerejšku ukončilo svoje očkování 7 335 osob a dalších 73 423 lidí se nechalo očkovat posilující dávkou. Od včerejška je zároveň třetí dávka dostupná všem osobám nad 18 let, kterým od druhé dávky uplynulo alespoň pět měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse